ABD’li finans kuruluşundan Türkiye için faiz tahmini! “Yüzde 40’a kadar çıkabilir”

Yayın tarihi: 10 Haziran 2023 Cumartesi 11:08 am - Güncelleme: 10 Haziran 2023 Cumartesi 11:08 am

ABD merkezli yatırım bankası  Goldman Sachs, Türkiye’deki atamaların ‘tamamen ortodoks’ yöntemlerle yapılması halinde mevduat faizlerinin yüzde 40’a yükseleceği öngörüsünde bulundu.

Yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye’ye ilişkin tahminlerini revize etti. Euronews’te yer alan habere göre, banka ekonomistlerinden Clemens Grafe müşterilerine gönderdiği bir bilgi notunda, her ne kadar bu aşamada para politikasının çerçevesi bilinmese de, “tamamen ortodoks politika yapıcılığın” döviz kurunun önceden ayarlanmasına izin vereceğini ve repo faizini ekonomideki faiz oranlarını sabitleyecek bir seviyeye yükselteceğini yazdı.

Grafe “Bize göre bu durum, ortodoks bir politika yapıcının faiz oranlarını mevduat faizlerinin mevcut seviyesi olan yüzde 40’a yükselteceğini göstermektedir.” dedi.

Grafe, döviz kuru ve enflasyon beklentisi istikrara kavuşmasının ardından, yıl sonunda faiz oranları hızla, büyük ihtimalle yüzde 25 civarına düşürülebileceğini de ifade etti.

Banka, ayrıca Türkiye’nin daha önce yüzde 2,9 olarak belirlediği yıllık gayrisafi milli hasıla tahminin yüzde 2,3’e düşürdü.

JPMorgan’dan büyük faiz artışı beklentisi! 16,5 puan artabilir