AB’den Türkiye’ye yaptırım sinyali

Yayın tarihi: 19 Kasım 2020 Perşembe 12:28 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2020 Perşembe 12:28 pm

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan arasında yaşanan gerilimde Ankara’ya yaptırım seçeneğinin gündemde olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Eğer Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki provokasyonları devam ederse aralık ayındaki AB toplantısında yaptırımların değerlendirilmesini bekliyorum” dedi.

Maas, “Eğer Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki provokasyonları devam ederse aralık ayındaki AB toplantısında yaptırımların değerlendirilmesini bekliyorum” diye konuştu.

DOĞU AKDENİZ KRİZİ

Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin temelinde yatan asıl konu bölgede bulunduğu düşünülen zengin gaz yatakları. 2009 yılında İsrail açıklarında keşfedilen 280 milyar metreküplük Tamar ve bir sene sonra keşfedilen 620 milyar metreküplük Leviathan gaz sahaları dikkatleri Doğu Akdeniz’de çevirmiş, bunun ardından hem Güney Kıbrıs Rum Kesimi hem de Mısır bölgede farklı keşifler gerçekleştirmişti.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Lübnan, Mısır ve İsrail’le Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları imzalayarak bölgeyi tek taraflı olarak 13 parsele bölmesi, KKTC ve Türkiye’nin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara’nın tepkisini çekti. Bölgedeki durumu ‘oldubitti çabası’ olarak tanımlayan Ankara’dan, Türkiye’yi dışarıda bırakan uluslararası girişimlerin başarısızlığa mahkum olacağı yönünde açıklamalar geldi.