AB’den şiddet yanlısı Yahudilere yaptırım kararı

Yayın tarihi: 19 Mart 2024 Salı 9:17 am - Güncelleme: 19 Mart 2024 Salı 9:17 am

Avrupa Birliği (AB), daha önce üstünde çalıştığı ancak Yahudi destekçisi ülkelerin engellemeleri nedeniyle gerçekleştiremediği Batı Şeria‘daki Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım konusunda anlaşmaya vardı.

AB, Batı Şeria’da şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararı aldı. Daha önce İsrail destekçi ülkelerin muhalefet ettiği yaptırımlar konusunda ilk kez görüş birliği sağlandı. Buna göre, şiddet yanlısı yerleşimcilerin Avrupa Birliği ülkelerine girişi yasaklanacak. Bu kişilerin Avrupa’daki mal varlıkları da dondurulacak.

İsrail Batı Şeria’da mülteci kampı ve 3 hastaneyi kuşattı

“SAĞLAM BİR UZLAŞMA SAĞLANDI”

AB dış politika şefi Josep Borrell, “Hamas’a yönelik yaptırımları görüştük. Aşırılık yanlısı yerleşimcilere yönelik yaptırımlar konusunda da mutabık kaldık. Geçen Dışişleri Konseyi’nde bu mümkün olmamıştı. Bu sefer mümkün oldu. Çalışma düzeyinde sağlam bir uzlaşma sağlandı ve umarım bu yakında tam olarak kabul edilene kadar devam eder” dedi.

Borrell gazetecilere yaptığı açıklamada yaptırımların “şiddet eylemlerinden sorumlu olduğu tespit edilen belirli kişilerle ilgili olduğunu” söyledi ve kısıtlamaların seyahat yasağı ve AB topraklarında sahip olunan varlıkların dondurulmasından oluşacağını doğruladı.

AYLARDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYORDU

Yaptırımlar aylardır üzerinde çalışılan bir konuydu ve başlangıçta bloğun en sıkı İsrail destekçileri arasında yer alan Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu bir kaç ülke tarafından engellenmişti.

ABD VE İNGİLTERE YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

Daha önce Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere de şiddet yanlısı Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım kararı almıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ