AB’den ‘bel soğukluğu’ uyarısı: Halk sağlığı sorunu oluşturabilir

Yayın tarihi: 11 Haziran 2024 Salı 4:11 pm - Güncelleme: 11 Haziran 2024 Salı 4:11 pm

Avrupa Birliği (AB) sağlık yetkilileri, bel soğukluğunun olarak bilinen gonorenin antibiyotiğe karşı direnç kazandığı uyarısında bulundu. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden (ECDC) yapılan açıklamada, “Önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturabilir” denildi.

Avrupa’da sağlık yetkilileri, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (CYBH) biri olan bel soğukluğuna (gonore) neden olan bakterilerin ilaca karşı direnç kazanmasının tedavi seçeneklerini sınırlayabileceği konusunda uyardı.

Gonore bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalık (STD) ve genellikle belirti göstermiyor. Tedavi edilmediği takdirde pelvik inflamatuar hastalık veya kısırlık gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.

İngiltere alarmda! Bulaşıcı cinsel hastalıklar rekor seviyeye çıktı

Euronews’in aktardığı habere göre, ECDC, 2022 yılına ilişkin yeni bir gözetim raporunda, CYBH’nin iki izolatının tedavisinde yaygın olarak kullanılan antibiyotik seftriaksona karşı dirençli olduğu uyarısında bulundu.

Başka bir antibiyotik olan azitromisine dirençli izolatların oranı 2021’de yüzde 14 iken 2022’de yaklaşık yüzde 26’ya yükseldi. Sağlık ajansı, bu ilacın tipik olarak bel soğukluğu tedavisinde seftriakson ile birlikte kullanıldığı için tedavi seçeneklerini zorlaştırabileceğini söyledi.

“ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLABİLİR”

ECDC’den yapılan açıklamada, “Dirençli suşlardaki artış, mevcut tedavi seçeneklerinin etkinliğini tehlikeye atabilir ve yeni tedavi seçenekleri mevcut olana kadar önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturabilir” denildi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bel soğukluğu küresel çapta giderek daha fazla ilaca dirençli hale geliyor. DSÖ, birçok ülkenin tek başına seftriakson veya bu antibiyotiğin diğerleriyle kombine edilmesiyle hastalığın tedavi edilemediğini bildirdiğini açıkladı.

ECDC geçtiğimiz aylarda, Avrupa’da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki (CYBE) endişe verici artış konusunda uyarıda bulunmuştu.

Kaynak: TELE1