Jeffrey’den ‘YPG’ açıklaması: Türkiye’ye karşı garanti vermedik

Yayın tarihi: 14 Kasım 2020 Cumartesi 11:05 am - Güncelleme: 14 Kasım 2020 Cumartesi 11:10 am

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, görevi bırakmasına kısa süre kala Suriye’deki ABD-YPG ilişkisine değinerek, “Washington’da hiç kimse Kürtlere, Türkiye’ye karşı askeri bir garanti vermedi” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bu ay itibarıyla görevini bırakacağını doğruladığı ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD merkezli Defense One’a konuştu.

Sözcü’nün aktardığına göre, Jeffrey, Trump’ın Suriye politkasında başarılı olduğunu savunurken, ocak ayında koltuğu devralacak Biden’a da bu politikaları sürdürme çağrısı yaptı.

ABD’nin YPG’yle olan ilişkisine değinen Jeffrey, desteği çekerek YPG’yi Türkler’e karşı terk ettikleri şeklindeki yorumlara katılmadığını söyledi. ABD’nin YPG’ye verdiği garantinin Rusya, Esad güçleri ve IŞİD’e karşı olduğunu belirten Jeffrey, “Washington’da hiç kimse Kürtlere, Türkiye’ye karşı askeri bir garanti vermedi” diye konuştu.

“ASKER SAYIMIZ BİLİNENDEN FAZLAYDI”

ABD’nin 2019’da Suriye’deki askerlerinin büyük bölümünü çekerek yalnızca 200 kişi bırakmasına değinen Jeffrey, “Orada ne kadar askerimiz olduğuna dair sürekli oyunlar oynuyorduk. Güvenlik gerekçesiyle rakamları gizli tuttuk. Kuzeydoğu Suriye’de asker sayımız bilinenden daha fazlaydı. Trump 2019’da 200 kişi bırakmaya karar verdi” dedi.

“TRUMP’IN GİDİŞİNİ KİMSE İSTEMEZ”

Trump’ın Orta Doğu’daki hamlelerinin kendisine dost kazandırdığını iddia eden Jeffrey, “Orta Doğu’daki müttefiklerimizden kimse Trump’ın gittiğini görmek istemez. Trump’ın uyguladığı politikalar bölgede oldukça popüler. Bana mutlu olmayan bir tane müttefik gösterin” ifadelerini kullandı.

‘ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey istifa edecek’ iddiası