ABD’den yeni hamle! Patriot için S-400 şartı!

Yayın tarihi: 23 Aralık 2019 Pazartesi 2:14 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2019 Pazartesi 2:14 pm

Ankara’nın Patriot füze savunma sistemi alımı için Washington’dan yanıt bekleyişi sürerken ABD Başkanı Donald Trump’ın onayladığı yasayla Türkiye’ye Patriot satışı neredeyse olanaksız hale geldi. ABD Senatosu’nun geçen hafta kabul ettiği ve Trump’ın onayladığı Türkiye’ye yaptırım da öngören savunma bütçe yetkilendirme yasasıyla Türkiye’ye Patriot satışı, S-400’lerden vazgeçme şartına bağlandı. 

ABD Başkanı Trump’ın onayladığı 2020 yılı için Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’yla Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemleri gerekçe gösterilerek, Türkiye’ye F-35 uçaklarının satışı yasaklandı. Bunun yanı sıra yasada, “Türkiye’nin Patriot füze sistemi alımı konusunda Kongre’nin görüşü” bölümünde Türkiye’nin ABD’den almak istediği Patriot füzelerinin satışı için yeni koşullar getirildi.

SATIŞA ‘DESTEK VAR’ AMA…

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre; Yasada, Türk hükümetinin, Patriot füzesi almak istediğini ABD Kongresi’ne bildirdiği, Kongre’nin de “Türkiye’nin S-400 ihtiyacını ortadan kaldıracak ve F-35 program ortaklığını sürdürmesini sağlayacak” Patriot füzesi satışını desteklediği belirtildi. Ancak Türkiye’nin “Patriot ya da NATO ile uyumlu başka bir sistem alımı için” S-400 füze savunma sistemi alımından vazgeçmesi şart koşuldu.

ABD, bu yılın ocak ayında S-400 alımından vazgeçmesi koşuluyla Türkiye’ye yeni bir Patriot satış teklifi sunmuş, temmuz ayında Rusya’dan Türkiye’ye S-400 sevkıyatının başlaması üzerine ağustos ayında bu teklifi geri çekmişti. Ankara, Türkiye’nin S-400’den vazgeçmeyeceğini ancak aynı zamanda Patriot füzesi de alabileceğini belirtmişti. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,14 Aralık’ta, “Rusya’nın teklifi daha cazipti ve onu kabul ettik. Şimdi ABD’den Patriot sistemleri almaya hazırız, onlardan yanıt bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

ANKARA’NIN STRATEJİSİ ÇÖKTÜ

Trump’ın Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı onaylamasıyla birlikte Türkiye’nin son dönemde ABD ile ilişkilerde izlediği “Kongre’ye karşı Trump” stratejisi de çökmüş oldu. Hükümet yetkilileri, ABD Kongresi’nde Türkiye’ye yaptırım öngören yasalar gündeme geldiğinde önemli olanın, ABD yönetiminin görüşü olduğuna vurgu yapıyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasındaki “yakın” kişisel ilişkilerin, yaptırımları önleyeceği beklentisini dillendiriyordu. Ancak Trump’ın kısmi veto hakkı da olmayan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na onay vermesiyle birlikte ABD’nin S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye ilk yaptırımları yürürlüğe girdi. Türkiye-ABD ilişkilerinde gözler, azil sürecinde partisinin tam desteğine ihtiyacı olan Trump’ın, ABD Kongresi’nde Türkiye’ye yönelik yeni yaptırımların gündeme gelmesi durumunda nasıl bir tavır izleceğine çevrildi.