Jeffrey: Türkiye’ye İdlib için mühimmat sağlamaya hazırız

Yayın tarihi: 3 Mart 2020 Salı 5:15 pm - Güncelleme: 3 Mart 2020 Salı 6:15 pm

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD’nin Türkiye’ye İdlib için mühimmat sağlamaya hazır olduğunu bildirirken, ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield, “Türkiye’nin hava savunma desteği talebini inceliyoruz” açıklamasında bulundu. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft ise, “Mevcut sınır kapılarını açık tutulması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Üçüncü bir sınır kapısı da açılabilir” diye belirtti.

Jeffrey, gazetecilere verdiği demeçte, “Türkiye bir NATO müttefiki. Ordunun çoğu Amerikan ekipmanı kullanıyor. Ekipmanın hazır ve kullanılabilir olmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Satterfield ise Washington’un Ankara’nın hava savunma sistemleri talebini incelediğini söyledi.

“ÜÇÜNCÜ BİR SINIR KAPISI AÇILABİLİR”

Craft’ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

ABD’nin dünyanın son umudu olduğu gerçeği konusunda önemli şeyler gördüm. Türk hükümetine de çok teşekkür ediyoruz.

108 milyon dolarlık ek fon ayrıldı. Burada gördüklerimiz 108 milyon doların çok ötesinde. BM’de söyleyeceğiz artık yeter. Esad’ın çok uzun süredir devam eden saldırıları var. Esad artık varlığını sürdüremez. Rus yönetimine bir ateşkes üzerinde anlaşmalarını söyledik.

Güvenlik konseyine döndüğüm zaman şunun altını çizeceğim sınırların açık tutulması gerekiyor. Diyaloğa başlanması gerekiyor. Temmuz ayı öncesinde bu geçişler sağlanmalı ve insani yardımı da sınırların açık tutulmasıyla sağlanması gerekiyor. Önemli olan bu iki sınır kapısından geçişlerin sürdürülebilmesi. Mevcut sınır kapılarını açık tutulması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Üçüncü bir sınır kapısı da açılabilir.

JEFFREY: TÜRKİYE NATO’DAN YARDIM VE DESTEK İSTEDİ

Şu tepelerin üzerinde Türk ordusu bir insanlık felaketini engellemek için savaşıyor. Barışçıl ve siyasi bir çözüm için mücadele ediyorlar. BM’nin 2254 sayılı kararını gerçekleştirebilmek için savaşıyorlar.

Türkiye NATO’dan yardım ve destek istedi. Bizden destek istedi. NATO müttefiki olarak istihbarat paylaşımı yapıyoruz. Biz ve NATO müttefikleri destek olmak için çalışıyoruz. Başka talepler de var onlar hakkında değerlendirmelerimiz sürüyor.

 

Yunanistan Başbakanı: Erdoğan’ın tehditleri başarısız oldu