ABD’den S-400 açıklaması! ‘Erdoğan’ın anladığına eminiz’

Yayın tarihi: 21 Nisan 2020 Salı 8:00 am - Güncelleme: 21 Nisan 2020 Salı 8:00 am

ABD ile Türkiye arasında ciddi bir gerilime sebep olan S-400’lerle ilgili flaş bir açıklama Washington’dan geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Derin kaygı duyuyoruz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizim yaklaşımımızı anladığından eminiz” dedi.

Reuters haber ajansının dün akşam saatlerinde yayınladığı bir haberde, Türkiye’den bir yetkili, ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen Ankara’nın S-400’leri aktive etme planında değişiklik olmadığını söylemiş ve “S-400’leri etkinleştirilmemesi gibi bir durum yok. Ancak Covid-19 nedeniyle Nisan için yapılan planlar ertelendi” açıklamasını yapmıştı. Bu haberin yayınlanmasından çok kısa bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan jet yanıt geldi.

Reuters: Koronavirüs salgını nedeniyle S-400’lerin aktive edilmesi ertelendi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Reuters haber ajansına e-posta üzerinden cevap vererek, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın almasına şiddetle karşı çıktıklarını söyledi. Ortagus, Türkiye’nin S-400 konusunda geri atmamasına yönelik haberlerdne derin kaygı duyduğunu belirtti.

Pentagon’dan Türkiye’ye Patriot şartı: S-400’ü geri gönderin…

“ERDOĞAN’IN TUTUMUMUZU ANLADIĞINDAN EMİNİZ”

Yazılı olarak yapılan açıklamada Ortagus, “S-400 satışının CAATSA (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) konusunda süren değerlendirmelere tabi olduğunu, bu işlemin ikili ilişkilerde ve NATO’da önemli bir engel oluşturduğunu en üst seviyelerde vurgulamaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey yetkililerinin, bu konudaki tutumumuzu anladığından eminiz” ifadesini kullandı.