ABD’den Lübnan’a ‘dijital saldırı’ açıklaması: İlgimiz yok

Yayın tarihi: 17 Eylül 2024 Salı 10:22 pm - Güncelleme: 17 Eylül 2024 Salı 10:22 pm

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’da Hizbullah yöneticilerine ait telsizlerde meydana gelen patlamalarla ilgili herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını açıkladı.

Lübnan’da Hizbullah yöneticilerine ait telsizlerde meydana gelen patlamalar sonucunda ülke genelinde 9 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi de yaralandı. Lübnan Haber Ajansı ve Sağlık Bakanlığı, olaydan İsrail’i sorumlu tuttu.

ABD’den ise konuya ilişkin açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “ABD’nin bu işle bir ilgisinin olmadığını söyleyebilirim. ABD, bu olayla ilgili önceden bilgi sahibi de değildi. Şu anda olayla ilgili bilgi topluyoruz” ifadesini kullandı. Hizbullah tarafından söz konusu olayın sorumlusu olarak İsrail’in gösterilmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Miller, olayın halen yeni olduğunu ve nasıl gerçekleştiğiyle ilgili bilgi topladıklarını vurgulayarak, “Şu anda bunun ötesinde herhangi bir değerlendirmemiz yok.” dedi.

Israrlı sorular karşısında saldırının sorumlusunun İsrail olup olmadığına ilişkin yorum yapmaktan kaçınan Miller, “ABD Dışişleri Bakanı Blinken bölgedeyken böyle bir saldırı yapmak sizce de bölgede ABD’nin tansiyonu düşürme çabalarına zarar vermiyor mu?” şeklindeki bir soruya yanıt vermekten kaçındı. Miller, İsrail’in bu saldırıyla ilgili zamanlamayı özellikle seçtiği yönündeki önermeler hakkında herhangi bir yorum yapmayacağını ve yargı içeren bir değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu söyledi.

“HİZBULLAH ABD GÖZÜNDE BİR TERÖR ÖRGÜTÜ”

Miller, ABD gözünde Hizbullah’ın bir terör örgütü ve bu sebeple meşru bir hedef olduğunu ve İsrail’in Hizbullah karşısında kendini savunma hakkı bulunduğunu belirtti.

ABD’li sözcü, Hizbullah’ın meşru bir hedef olup olmadığı sorusuna, “Bu olay özelinde söylemiyorum çünkü halen bilgileri topluyoruz fakat genel anlamda evet, elbette; sivillere yönelik terör saldırıları düzenleyen Hizbullah militanlarını hedef alan operasyonları destekliyoruz. İsrail terörizme karşı kendini savunma hakkına sahiptir, sivillere karşı değil ama teröristlere karşı bu hakka sahiptir.” yorumunu yaptı.

Söz konusu olayın bölgedeki tansiyonu artırdığını kaydeden Miller, ABD olarak bölgede tansiyonun düşmesini istediklerini ve diplomatik bir çözüm bulunması için çaba gösterdiklerini kaydetti.

İsrail’in dijital saldırısında yaralı sayısı 2 bini geçti

Kaynak: AA