ABD’den İsrail’e Rusya dayatması

Yayın tarihi: 12 Mart 2022 Cumartesi 4:39 pm - Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi 4:41 pm

ABD, Rusya’nın Ukrayna‘ya düzenlediği askeri operasyon sebebiyle uygulanan yaptırımlara katılması için İsrail’i uyardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland, İsrailli Kanal 12 televizyonuna konuştu. Nuland, İsrail’in Batı’nın uyguladığı yaptırımlara katılması ve Rus oligarklara yasaklar koyması gerektiğini ifade etti.

KİRLİ PARA ÇIKIŞI

“İsrail ne yaparsa yapsın Ukraynalılar memnuniyetle karşılayacaktır ve Ukrayna’yı destekleyen uluslararası koalisyon bunu memnuniyetle karşılayacaktır.” diye konuşan ABD’li yetkili, “Putin’in savaşlarını körükleyen kirli paranın son sığınağı olmak istemezsiniz.” ifadelerini kullandı.

OLİGARKLARI EZMELİYİZ

Nuland, “Dünyadaki tüm demokrasilere, Putin’e uyguladığımız ihracat kısıtlamaları ve mali yaptırımlar konusunda bize katılmaları çağrısı yapıyoruz. Bu rejimi ezmek, ekonomisini ezmek zorundayız. İhtiyacı olan gelirlerini engellemeliyiz. Çevresindeki oligarkları ezmeliyiz. Bu yüzden tüm ülkeler gibi İsrail’i de bize katılmaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

Nuland, İsrail‘in Ukrayna’ya askeri yardım sağlayıp sağlamayacağının ise İsrail hükümetinin elinde olduğunu söyledi.

Öte yandan İsrail, Rus oligarklara yaptırım uygulama kararı vermişti. Uygulanan yaptırımların “sınırlı” olduğu konusunda eleştirilen İsrail, 25 Rus oligarka ait özel jetlerin İsrail havaalanlarında 48 saatten fazla kalamayacağını ve onlara ait yatların limanlara demir atmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

İSRAİL İLK ZİYARET EDEN OLDU

İsrail Başbakanı Naftali Bennet, geçen hafta Rusya Lideri Vladimir Putin’i ziyaret etmişti. Bennet’in ziyareti ile savaşta olan Rusya’ya dünya lideri düzeyindeki ilk temas gerçekleşmişti.

NULAND: TÜRKİYE GÜÇLÜ ADIMLAR ATTI

İsrail televizyonuna konuşan Nuland, daha önce de Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni uyguladığı için açıklamada bulunmuştu. Nuland, “Savaş gemilerinin geçişini engellemek için Montrö Sözleşmesi kapsamında güçlü adımlar attı.” demişti.

İsrail Başbakanı Bennet’ten Ukrayna Lideri Zelenski’ye: Halkının canını düşün