ABD’den ilk açıklama: Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesine karşıyız

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 12:20 am - Güncelleme: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 12:20 am

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabalarını desteklemediklerini açıkladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 yıl sonra ilk kez Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşebileceğini, ilişkileri normalleştirebileceklerini belirtti. Esad da Erdoğan’ın çağrılarına “Birçok kez söylediğimiz gibi, ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez” diye yanıt verdi.

Süreç henüz karşılıklı açıklamalarla sürerken, ABD’den konuyla ilgili ilk açıklama geldi.

Rudaw Washington Büro Müdürü Diyar Kurda‘nın e-posta ile gönderdiği soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Türkiye ile Suriye arasında normalleşme olacağına dair bilgilendirmeler görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri bu normalleşme çabalarını desteklemiyor” dedi.

Habere göre sözcü devamında ise “ABD olarak, bu soruna siyasi bir çözüm yönünde ciddi bir ilerleme görmediğimiz sürece Esad rejimi ile ilişkileri normalleştirmeyeceğiz. Suriye rejimiyle ilişkisi olan tüm ülkelere, bu ilişkileri Suriyelilerin insani durumu, insan hakları ve güvenlik durumunu iyileştirmek ve BM’nin 4456 sayılı kararının hedeflerine ulaşmak için kullanmaları çağrısında bulunduk” ifadelerini kullandı.

GDZ’yi görmezden gelen Erdoğan İzmir Belediyesi’ne yüklendi

Suriye Devlet Başkanı Esad’dan Erdoğan’ın çağrılarına ‘ama’lı yanıt

Kaynak: Rudaw