ABD’den Erdoğan’a: İsveç için verdiği söze güveniyoruz

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 8:37 am - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 8:42 am

Haber: Yılmaz Polat-TELE1 Washington Temsilcisi 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ‘, İsveç’in NATO’ya katılımının mümkün olan en kısa sürede onaylanması gerektiğine inanıyoruz’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki desteğini takdir ettiklerini belirten Sözcü ‘Onun bunu hayata geçireceğine ve sonunda Türk parlamentosu tarafından onaylanacağına dair sözüne güveniyoruz’ şeklinde konuştu.

İSVEÇ İLE BAĞLANTILI DEĞİL

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller günlük basın brifinginde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışı ve İsveç’in Nato’ya üyeliği’ konusunda yaptığı açıklamaya ilişkin soruları cevaplandırdı.
Sözcü, ‘Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını İsveç’in NATO’ya üyeliği ile bağlantılı görmediklerini’ söyledi.

“TEK AKTÖR BİZ DEĞİLİZ”

Miller, ‘daha önce de söylediğimiz ve Türk hükümetine de açıkça ifade ettiğimiz gibi bu konuda tek aktör biz değiliz. F-16’ların satışı ABD Kongresi’nin onaylaması gereken bir konu ve iki konunun birbirine sıkıca bağlı olduğuna inanan Kongre üyeleri var’ dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, ‘dolayısıyla bunların birbiriyle bağlantılı olduğuna inanmasak da bu süreçteki tek aktör biz değiliz ve bunu doğrudan Türk yetkililere de açıkça ifade ettiklerini’ bildirdi.
Başkan Biden’la ayaküstü görüşen Erdoğan G20 zirvesi sonrası yaptığı açıklamada,, ‘F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıp götürüp İsveç de İsveç diyorlar. Bu yaklaşım bizi üzer. Vereceğim tek bir cevap var, her şeye Kongre diyorsunuz. Benim de kongrem var. TBMM’den böyle bir karar geçmediği sürece ben bir şey diyemem. Tek başına karar verecek bir durumda değilim. Meclisimin vereceği kararı beklemek durumundayım’ demişti.

TÜRKEN-USA Vakfı ‘emlak’ vergi şampiyonluğuna koşuyor!