Dünya

ABD'den Çin'e 'Çip' darbesi! 140 şirkete kısıtlama

ABD yönetimi, Çin'in askeri uygulamalarda kullanılabilecek gelişmiş çipleri üretme yeteneğini sınırlamak için ihracat kontrollerini artırdı.


ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), Çin'in ileri teknoloji alanında askeri ve yapay zeka projelerini geliştirme kapasitesini sınırlandırmak amacıyla yeni bir dizi ihracat kontrolü açıkladı. Bu kurallar, özellikle yarı iletken üretimi ve yapay zeka teknolojilerinde kullanılabilecek ekipman ve yazılımlara odaklanıyor.

 140 ŞİRKETE KISKAÇ

  • Ekipman ve Yazılımlar: Yarı iletken üretiminde kullanılan 24 farklı türde ekipman ve çip tasarımı için 3 yazılım aracı ihracat kontrollerine tabi olacak.
  • Hedeflenen Teknolojiler: Yüksek bant genişliği belleği gibi yapay zeka ve gelişmiş bilgi işlemde kritik öneme sahip teknolojiler üzerinde kısıtlamalar getirildi.
  • Şirketler: Çin'deki 140 şirket, özellikle araç üreticileri, yarı iletken fabrikaları ve askeri modernizasyon projelerine dahil olan yatırım kuruluşları, bu kapsamda hedef alındı.

ABD'NİN HEDEFLERİ

ABD, bu adımların Çin'in:

  • Askeri Modernizasyon Çabalarını yavaşlatmayı,
  • Yerli Yarı İletken Ekosistemi oluşturma kapasitesini zayıflatmayı,
  • Gelecekteki Yapay Zeka ve İleri Teknoloji Yatırımlarını sınırlamayı hedeflediğini belirtti.

ABD'Lİ BAKAN KONUŞTU

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Biden yönetiminin ihracat kontrolleriyle Çin'in askeri alanda ileri teknolojilere erişimini stratejik olarak engellemekte kararlı olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise ABD'nin teknoloji ve bilgi birikiminin ulusal güvenliği tehdit edecek şekilde kullanılmasını önlemek için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDECEK ŞEKİLDE KULLANILMASINI ÖNLEMEK İÇİN

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da ABD'nin teknolojisinin hasımları tarafından ulusal güvenliği tehdit edecek şekilde kullanılmasını önlemek için önemli adımlar attıklarını kaydetti.

Teknolojin geliştiği ve ABD'nin hasımlarının kısıtlamalardan kaçınmak için yeni yollar aradığına işaret eden Sullivan, ülkenin geliştirdiği teknoloji ve bilgi birikiminin ulusal güvenliğini baltalamak için kullanılmaması için çalışmaya devam edeceklerine dikkati çekti.