ABD’deki ‘kürtaj’ kararına tepki yağdı

Yayın tarihi: 25 Haziran 2022 Cumartesi 11:49 am - Güncelleme: 25 Haziran 2022 Cumartesi 2:14 pm

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan kararı iptal etmesi Başkan Jone Biden da dahil olmak üzere birçok kişiden tepki topladı. Eski ABD Başkanı Trump ise “Kararı Tanrı verdi” dedi.

ABD’de Yüksek Mahkeme ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli “Roe-Wade kararını” iptal etti. Karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken, bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

Büyük eleştiri alan karara ABD Başkanı Joe Biden’ın yanı sıra eski ABD Başkanı Barack Obama ve ABD’nin eski dışişleri bakanlarından Hillary Clinton’ın da tepki gösterdi.
Aynı zamanda kürtaj hakkının iptal edilmesi kararına, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi yöneticilerle Birleşmiş Milletler’den de tepki geldi.

Eski ABD Başkanı Trump ve Vatikan ise kararı memnuniyetle karşıladı.

ABD Başkanı Joe Biden

JOE BİDEN: KADINLARIN HAYATI TEHLİKEYE ATILDI

“Yüksek Mahkeme Amerika’yı tam anlamında 150 yıl geriye götürdü” ifadelerini kullanan ABD Başkanı kararı, ‘aşırı bir ideoloji uğruna kadınların hayatını tehlikeye atmak’ olarak nitelendirdi. Biden, “Yüksek Mahkeme şimdiye kadar hiç yapmadığı bir şeyi yaptı. Pek çok Amerikalı için temel önemdeki bir anayasal hakkı geri aldı. Bu, aşırı bir ideolojinin hayata geçirilişi ve trajik bir hatadır” dedi.

OBAMA VE CLİNTON DA TEPKİ GÖSTERDİ

Eski ABD Başkanı Barack Obama, kararı ‘milyonlarca Amerikalının temel özgürlüklerine darbe’ olarak nitelendirirken eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “insan hakları ve kadın hakları için geri adım” dedi.

DÜNYADAN TEPKİLER DE GECİKMEDİ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kararı ‘korkunç’ olarak nitelendirdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da karara tepki gösteren yöneticiler arasında yer aldı.

BM: CİNSİYET EŞİTLİĞİNE BÜYÜK DARBE

Birleşmiş Milletler’den (BM) de karara tepki gecikmedi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric kararın kürtajı daha ölümcül hale getireceğini söylerken BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Michelle Bachelet ise kararı, “kadınların insan haklarına ve cinsiyet eşitliğine indirilmiş büyük bir darbe” olarak nitelendirdi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump

TRUMP ‘KARARI TANRI VERDİ’ DEDİ

Fox News televizyonuna konuşan Trump’a, Yüksek Mahkeme’ye atadığı yargıçların alınmasına etkili olduğu kararda atadığı bir rolü olduğunu düşünüp düşünmediği soruldu. Trump ise soruyu “Kararı Tanrı verdi” diye yanıtladı.

PENCE EYALETLERİ KÜRTAJI YASAKLAMAYA DAVET ETTİ

Aynı şekilde Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, üksek Mahkemenin kararını “İnsanlara yeni bir yaşam şansı verdi.” şeklinde değerlendirdi. Bununla da yetinmeyen Pence, tüm eyaletleri kürtajı yasaklamaya davet etti.

Vatikan’a bağlı Papalık Yaşam Akademisinden yapılan açıklamada ise Yüksek Mahkeme kararının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.