ABD’deki başkanlık seçimi için kullanılan erken oy sayısı 98 milyona yaklaştı

Yayın tarihi: 3 Kasım 2020 Salı 8:31 am - Güncelleme: 3 Kasım 2020 Salı 8:31 am

4 yıllık Donald Trump yönetiminin ardından bugün ABD’de seçmen sandık başına gidiyor. ABD’de milyonlarca seçmen posta yöntemiyle oy kullanmaya başlarken, anketlerde önde olan Demokratlar’ın adayı Joe Biden ile Trump arasındaki makasın daralması dikkat çekiyor.

ABD’de bugün seçim sürecinin finali yapılıyor. 98 milyona yakın kişinin erken oy vermesinin ardından bugün milyonlarca seçmenin daha sandık başına gidip tercihini yapması bekleniyor. Anketlerde ülke genelinde Demokrat Partili Joe Biden önde gözükse de kritik eyaletlerde fark nispeten az. Bu nedenle Amerikan halkı, bu eyaletlerden gelecek haberleri merakla bekliyor.

İşte ABD seçiminde son durum

İŞTE O EYALETLER

Amerikan seçimleri iki aşamalı olduğu için sonuçları ulusal çaptaki oy belirlemeyecek. Amerikalı seçmenler aslında sandıkta, 538 üyeden oluşan ve Başkan’ı seçme yetkisi olan “Seçiciler Kurulu” üyelerini belirleyecek. Bu sayının yarıdan bir fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor. ABD’nin büyük bir kısmında oylar kemikleşmiş durumda. Burada kazananlar neredeyse hiç değişmiyor. Ama Arizona, Florida, Michigan, Kuzey Carolina, Pensilvanya ve Wisconcin gibi eyaletlerde oylar Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip geldiğinden başkanlık seçiminde de belirleyici oluyor.

TRUMP BÖYLE KAZANMIŞTI

2016 seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton ulusal çapta Trump’a 2.1 puan fark atmış ama Trump, kritik eyaletleri birkaç puan farkla alarak ipi göğüsleyen aday olmuştu. Trump, 2016’da bu eyaletlerin hepsinde önde gelmiş, bu netice de seçimi kazanmasını sağlamıştı.

Şimdi bu eyaletlerin bazılarında Joe Biden, birkaç puan önde gibi gözüküyor. Trump son günlerde, koronovirüs salgınına rağmen bu eyaletlerde mitinglere ağırlık verirken, Biden ise, seçimin en kritik eyaletlerinden sayılan Pensilvanya’ya yüklendi.

98 MİLYONA YAKIN ERKEN OY

240 milyona yakın kayıtlı seçmenin olduğu ABD’de 98 milyona yakın kişi, halihazırda oyunu kullanmış durumda. Bu kişilerin 60 milyona yakının posta yoluyla, 34 milyondan fazlasının da erken oylama merkezlerine giderek oyunu kullandığı belirtiliyor. ABD’de sadece erken kullanılan oylarla 2016’daki toplam kullanılan oy sayısının yaklaşık yarısına ulaşıldığı ve Cumhuriyetçi seçmenlerin büyük oranının oy kullanmak için 3 Kasım’ı beklediği göz önüne alındığında, bu yılki seçimlere katılımın fazla olacağı tahminleri yapılıyor.

ABD’de 80 milyondan fazla kişi erken oy kullandı

KONGRE SEÇİMLERİ DE VAR

Amerikan halkı bugün ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesini ve 100 üyeli Senato’nun da üçte birini belirleyecek. ABD Kongresi’nin üst ve alt kanadında partilerin dağılımı, başkanın politikalarını ne kadar hayata geçirebileceğinde etkili oluyor.