ABD’de teşvik paketinde anlaşma sağlandı

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 9:55 am - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 10:00 am

ABD’de, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti arasında uzun zamandır süren müzakerelerin ardından yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerine yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık destek paketinde anlaşmaya varıldı. Pandeminin kötüleşmesi ve ABD’de teşvik anlaşmasına varılmasına karşın Brexit ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesinin risk iştahını azaltmasının ardından dolar önemli piyasa paraları karşısında yükseldi ve hisse senetleri düştü. 

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik destek paketi ile bütçe tasarısı üzerinde anlaşma sağlandığını açıkladı.

Destek paketinin detaylarına ilişkin bilgi vermeyen McConnell, “Nihayet, ülkenin ihtiyaç duyduğu iki partili atılımı elde ettik” değerlendirmesinde bulundu. McConnell, Covid-19 salgının ekonomik etkilerine yönelik “daha fazla yardımın yolda” olduğunu ifade etti.

Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik destek paketi ile bütçe tasarısının, ABD yerel saatiyle gece yarısından önce ABD Temsilciler Meclisi ile Senato’da oylanması öngörülüyor. Söz konusu paket ve bütçenin, Temsilciler Meclisi ile Senato’da onaylanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasına sunulması bekleniyor.

Ekonomik destek paketinde, ABD vatandaşlarına 600 dolarlık doğrudan ödeme, küçük işletmelere yönelik 300 milyar dolarlık kaynak, kira yardımı için 25 milyar dolarlık destek ve işsizlik yardımlarının 300 dolar artırılması gibi düzenlemelerin olduğu belirtiliyor.

DOLAR YÜKSELDİ, HİSSE PİYASALARI DÜŞTÜ

Pandeminin kötüleşmesi ve ABD’de teşvik anlaşmasına varılmasına karşın Brexit ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesinin risk iştahını azaltmasının ardından dolar önemli piyasa paraları karşısında yükseldi ve hisse senetleri düştü. Ham petrol fiyatları yüzde 3 civarında düşüş kaydetti. Avustralya Doları Sydney’deki yeni kısıtlamalardan dolayı değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri altın ile birlikte yükseldi.

S&P 500 Endeks vadelileri dalgalı seyretti. Asya Pasifik bölgesindeki hisse senedi piyasalarının çoğu geriledi. ABD’de Kongre liderleri kabaca 900 milyar dolarlık bir ABD ekonomisine destek paketi üzerinde anlaştı. Almanya ve Fransa İngiltere’den uçuşları askıya alırken Avrupa hisse vadelileri düşük performans gösterdi.

DOLAR/TL HAFTAYA YÜKSELİŞLE BAŞLADI, EURO/TL YATAY

Yurt içi piyasalarda ise Merkez Bankası’nın aralık ayı faiz kararını açıklayacağı yeni hafta, küresel piyasalardaki mutasyon endişeleriyle birlikte başladı. Geçtiğimiz hafta kapanışına doğru 7.61’e kadar gerileyen dolar/TL 7.68’e kadar tırmandı. Euro/TL’de ise yükselişler sınırlı kaldı ve geçen haftanın kapanış seviyeleri olan 9.35’ler söz konusu. (BLOOMBERGT/DÜNYA)