ABD’de SVB bankası battı! Piyasa panikte

Yayın tarihi: 11 Mart 2023 Cumartesi 10:21 am - Güncelleme: 11 Mart 2023 Cumartesi 10:26 am

ABD Bankası Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflasıyla banka endeksi Covid-19 salgınından bu yana en büyük düşüşü yaşadı. Bankaya kayyum atandı.

ABD’de Silicon Valley Bank iflas etti. Bu iflas 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD’de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Banka 52 milyar dolar kaybetti.

KBW Nasdaq Bank Endeksi, yaklaşık üç yıl önce pandeminin piyasaları karıştırmasından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. SVB’nin hisseleri, zararı açıklamasının ardından yüzde 60’tan fazla düştü. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), piyasalarda düşüşe neden olan Silikon Vadisi Bankasına (SVB) kayyum atandığını bildirdi.

FDIC’den yapılan açıklamada, SVB’ye Kaliforniya Finansal Koruma ve Inovasyon Departmanı tarafından sigortalı mevduatları korumak için kayyum atandığı aktarıldı. Açıklamada, FDIC’nin sigortalı mevduat sahiplerini korumak için Santa Clara Mevduat Sigortası Ulusal Bankasını (DINB) kurduğu ve SVB’nin tüm sigortalı mevduatlarının buraya aktarıldığı kaydedildi.

Açıklamada, tüm sigortalı mevduat sahiplerinin en geç 13 Mart’ta mevduatlarına tam erişime sahip olacağı belirtilerek bankanın varlıkları satılırken sigortasız mevduat sahiplerine gelecekte temettü ödemeleri yapılabileceği aktarıldı.

SVB’nin Kaliforniya ve Massachusetts’te 17 şubesi olduğu belirtilen açıklamada, bankanın ana ofisi ve tüm şubelerinin 13 Mart’ta düzenleyicinin kontrolü altında yeniden açılacağı kaydedildi.

HAZİNE BAKANI’NDAN KRİTİK GÖRÜŞME

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Silikon Vadisi Bankası (SVB) çevresindeki gelişmeleri görüşmek üzere finansal sistemi düzenleyici kurumların yetkilileriyle bir araya geldiği açıklandı.

Yellen’ın, söz konusu görüşmede, bankacılık düzenleyicilerinin konuya ilişkin uygun önlemleri alacaklarına tam güven duyduğunu, bankacılık sisteminin dirençli kalmaya devam ettiğini ve düzenleyicilerin bu tür olayları ele almak için etkili araçlara sahip olduğunu belirttiği bildirildi.

ABD hükumetine istediği uygulamayı yasaklama yetkisi geliyor