ABD’de kritik seçim! Biden, Beyaz Saray’a çok yakın

Yayın tarihi: 4 Kasım 2020 Çarşamba 7:23 am - Güncelleme: 5 Kasım 2020 Perşembe 9:41 pm

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump 214, Demokrat aday Joe Biden 254 delegeye ulaştı.

ABD’de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor. Arizona eylateni kazanan Demokrat Parti adayı Biden delege sayısını 264’e yükseltti.

Resmi olmayan sonuçlara göre 264 delegeye ulaşan ve oyların yüzde 50.3’ü ile Biden seçimi Trump’ın önünde götürüyor. 214 delegeye ulaşan Trump ise şimdiye kadar oyların yüzde 48.1’ini alabildi.

BİDEN’DAN İLK AÇIKLAMA

ABD’de Demokratların başkan adayı Joe Biden açıklama yaptı. Seçmenlerine Wilmington’dan seslenen Biden şu ifadeleri kullandı:
Çoktan Arizona’yı kazandığımızı düşünüyorum. Bunu hiç beklemiyorduk. Çok iyi hissediyoruz.

Oyları saymak uzun sürecek ancak Pennsylvania’yı da kazanacağız.

Seçimin sonuçlarını yarın sabaha kadar öğrenemeyiz. Bu karar Amerikan halkının kararıdır. Ama çok iyi hissediyorum.

ABD’de seçim gerilimi! Ulusal muhafızlar kentlere indi

IVANKA TRUMP: SİZE İHTİYACIMIZ VAR

Sosyal medya hesabı üzerinden seçmenlere seslenen Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump, “Oy verme sırasından ayrılmayın. Size ihtiyacımız var” dedi.

 

TRUMP KARŞITLARI BEYAZ SARAY ÖNÜNDE

The SUN Muhabiri Megan Palin, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Trump karşıtı göstericilerin Beyaz Saray yakınlarında Lafayette Meydanı’nda toplandığını duyurdu.

 

FLORİDA’DA ÇIKIŞ ANKETİNE GÖRE TRUMP ÖNDE

Edinilen ilk bilgilere göre, Florida’da sandık çıkış anketleri, mevcut başkan Donald Trump’ın küçük bir farkla önde olduğunu gösteriyor.

İLK SANDIKLAR KAPANDI
İlk sandıklar Indiana ve Kentucky eyaletlerinin bazı bölgelerinde T.S.İ 02.00’de kapandı. İki eyalette de bazı bölgelerde oy verme işlemi hangi saat diliminde yer aldıklarına bağlı olarak bir saat daha mümkün olacak.

TRUMP’TAN İLK AÇIKLAMA
İlk sandıkların kapanmasının ardından Twitter paylaşımı yapan mevcut başkan Donald Trump, “Ülkenin her yerinde gerçekten iyi görünüyoruz. Teşekkür ederim.” dedi.

 

TWİTTER’DAN TRUMP’A MÜDAHALE

Trump twitterdan yaptığı paylaşımda “Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok açık ara öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece açıklama yapacağım. Büyük bir galibiyet.”” dedi

Twitter Trump’ın attığı bu tweete “Bu Tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir” gerekçesiyle kısıtlama getirdi.

 

DELEGE SAYISI BELİRLEYİCİ OLACAK

ABD’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve postayla oy kullanma tartışmalarının gölgesinde uzun süredir merakla beklenen seçim için doğu saatiyle 06.00 (TSİ 14.00) itibarıyla seçmenler oylarını kullandı.

Yakın tarihteki seçimlere bakıldığında, sandığa gitme oranının yüzde 60’ı bulmadığı ABD’de, bu yıl sandık başında ya da posta yoluyla kullanılan erken oyların sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Ülkede 100 milyona yakın kişinin 64 milyona yakını posta yoluyla, 35 milyondan fazlası da birebir erken seçim merkezlerine giderek oyunu kullandı.

ABD Başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. “Delegeler Kurulu” adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor. Toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

WEST VİRGİNİA EYALETİNİ TRUMP, VİRGİNİA’YI İSE BİDEN KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde West Virginia eyaletinde Cumhuriyetçi Donald Trump, Virginia eyaletinde Demokrat Joe Biden kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, West Virginia eyaletinde rakibi Biden’i yendi.

Trump, 2016 yılında da West Virginia eyaletinde rakibi Hillary Clinton’ı yenmişti. West Virginia’yı kazanan son Demokrat 1996’da Bill Clinton olmuştu.

Virginia eyaletinde ise Demokrat başkan adayı Joe Biden seçimi kazandı. 2016 yılında da Virginia’da Demokrat aday Hillary Clinton kazanmıştı.

Trump, West Virginia’da 5 delege kazanırken, Biden ise Virginia’da 13 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

TRUMP MISSISSIPPI’YI, BIDEN MASSACHUSETTS’İ KAZANDI
ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump Mississippi, Demokrat Joe Biden ise Massachusetts eyaletini kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, Mississippi’deki oyların çoğunluğunu elde etti.

Oy sayımının devam ettiği eyalette Trump, Demokrat rakibi Biden’ı geride bırakarak oyların çoğunluğunu ve 6 delegeyi kazanmayı garantiledi.

Öte yandan Biden, Massachusetts eyaletindeki oyların çoğunluğunu elde etti ve eyaletteki 11 delegeyi kazandı.

Bu sonuçlarla Trump toplam 19, Biden ise toplam 28 delegeye ulaştı.

ALABAMA’YI TRUMP, DELAWARE VE ILLINOIS’İ BIDEN KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Alabama eyaletinde Cumhuriyetçi Donald Trump, Delaware ve Illinois eyaletlerinde ise Demokrat Joe Biden kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre, ABD Başkanı Trump, Alabama eyaletinde rakibi Biden’i yendi.

Trump, 2016 başkanlık seçimlerinde de Alabama eyaletinde rakibi Hillary Clinton’ı yenmişti.

Diğer taraftan Delaware ve Illinois eyaletlerinde ise Demokrat başkan adayı Joe Biden seçimi kazandı.

Her iki eyaleti 2016 yılında da Demokrat aday Hillary Clinton kazanmıştı.

Trump, Alabama’da 9 delege kazanırken, Biden ise Delaware’de 3, Illinois’de 20 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

TRUMP GÜNEY CAROLINA VE OKLAHOMA’YI KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Güney Carolina ve Oklahoma eyaletlerinde kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre Trump, söz konusu eyaletlerde Demokrat aday Joe Biden’ı geride bıraktı.

Bu sonuçla Trump, Güney Carolina’da 9, Oklahoma’da ise 7 delegeyi hanesine yazdırdı.

TRUMP TENNESSEE’DE, BIDEN NEW JERSEY’DE KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump, Tennessee eyaletinde, Demokrat Joe Biden New Jersey eyaletinde kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre, ABD Başkanı Trump, Tennessee eyaletinde rakibi Biden’i yendi.

Trump, Tennessee’de 11 delege kazanmış oldu.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı New Jersey eyaletinde ise Demokrat başkan adayı Joe Biden seçimi kazanarak 14 delegeyi hanesine yazdırdı.

TRUMP INDIANA’DA, BIDEN MARYLAND’DA KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump Indiana’da, Demokrat aday Joe Biden Maryland’da kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre Trump, Indiana’da Demokrat rakibi Joe Biden’ı geride bıraktı.

Biden ise Maryland eyaletinde oyların çoğunluğunu alarak ipi göğüsledi.

Bu sonuçla Trump, Indiana’da 11 delege kazanırken, Biden da Maryland’da hanesine 10 delege yazdırdı.

Trump, Güney ve Kuzey Dakota, Wyoming, Nebraska ve Louisiana eyaletlerini kazandı
ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde, Güney ve Kuzey Dakota, Wyoming, Nebraska ve Louisiana eyaletlerini Cumhuriyetçi Donald Trump kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre, Trump Güney ve Kuzey Dakota, Wyoming, Nebraska ve Louisiana’da Biden’ı geride bıraktı.

Trump, Güney Dakota’da 3, Kuzey Dakota’da 3, Wyoming’de 3, Nebraska’da 5, Louisiana’da 8 olmak üzere 22 delege kazandı.

NEW YORK’U BIDEN ALDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Demokrat Joe Biden, New York eyaletinde kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Demokrat aday Biden, New York eyaletinde rakibi Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ı geride bıraktı.

Biden, New York’ta 29 delege kazanmış oldu.

CONNECTICUT, COLORADO VE WASHINGTON DC’YI BIDEN, ARKANSAS’I TRUMP KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Connecticut ve Colorado eyaletleri ile başkent Washington DC’yi Demokrat Joe Biden, Arkansas eyaletini ise Cumhuriyetçi Donald Trump kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Biden Connecticut ve Colorado eyaletleri ile başkent Washington DC’de rakibi Trump’ı yendi.

2016 başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton her iki eyalet ve Washington’da Trump’a karşı kazanmıştı.

Washington DC eyalet olmadığı için Kongre seçimlerine katılmazken başkanlık seçimine katılıyor.

Diğer taraftan Arkansas eyaletinde ise Trump seçimi kazandı.

Biden, Connecticut’ta 7, Colorado’da 9, Washington DC’de 3 delege kazanırken, Trump ise Arkansas’ta 6 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

TRUMP KANSAS VE MISSOURI EYALETLERINI KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde, Kansas ve Missouri eyaletlerini Cumhuriyetçi Donald Trump kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Trump Kansas ve Missouri eyaletlerinde rakibi Demokrat Joe Biden’ı geride bıraktı.

Trump, Kansas’ta 6, Missouri’de 10 delege kazandı.

WASHINGTON’I BIDEN, UTAH’I TRUMP KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Washington eyaletinde Demokrat aday Joe Biden, Utah eyaletinde ise Cumhuriyetçi Donald Trump kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Biden Washington’da ABD Başkanı Trump’ı geride bıraktı.

BIDEN, WASHINGTON’DA 12 DELEGE KAZANDI.

Trump ise Utah eyaletini alarak 6 delegeyi hanesine yazdırdı.

BIDEN, RHODE ISLAND, OREGON, NEW MEXICO VE NEW HAMPSHIRE’I KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden, Rhode Island, Oregon, New Mexico ve New Hampshire eyaletlerini kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Biden söz konusu eyaletlerde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ı geride bıraktı.

Bu sonuçla Biden, New Hampshire ve Rhode Island’da 4’er, New Mexico’da 5 ve Oregon’da 7 delegeyi hanesine yazdırdı.

CALIFORNIA EYALETINI BIDEN KAZANDI

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde, en çok delegeye sahip eyalet California’da ipi Demokratların başkan adayı Joe Biden göğüsledi.

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre, Biden California’da rakibi Donald Trump’ı geride bıraktı.

Böylece Biden hanesine 55 delege yazdırmış oldu.

ABD’de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

TRUMP: ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK KÖTÜ

Biden’ın ülke genelinde öne geçmesinin ardından Trump’tan ard arda Twitter paylaşımları gelmeye başladı. Trump, son tweetlerinde şu ifadeleri kullandı:

“Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan’da her yerde Biden oylarını buluyorlar. Ülkemiz için çok kötü!”

BIDEN: ŞİMDİYE KADAR Kİ EN BÜYÜK SEÇİM KORUMA GİRİŞİMİNİ OLUŞTURUYORUZ

Oy sayımları devam ederken adaylar da Twitter hesapları aracılığıyla açıklama yapmaya devam ediyor. Demokrat aday Biden, son olarak yaptığı paylaşımda seçim koruma girişimi oluşturacaklarını açıkladı. Biden paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Her oyun sayıldığından emin olmak için şimdiye kadarki en büyük seçim koruma girişimini oluşturuyoruz. Zira bu seçimin sonucuna Donald Trump değil, Amerikan halkı karar veriyor”

WISCONSIN’İ BIDEN KAZANDI

Amerikalı haber kanalı CNN, Biden’ın 10 delegeyle kritik eyaletlerden biri olan Wisconsin’i kazandığını duyurdu. Böylece Biden 248 delegeye ulaşırken Trump 214 delegede kalmış oldu.

Öte yandan Trump 2016’da Hillary Clinton karşısında 30 bin oy farkıyla Wisconsin’i almıştı.

TRUMP OY SAYIMINI DURDURMAK İÇİN DAVA AÇACAK

AFP’nin aktardığına göre, Trump kampanyasının sürecin yavaş ilerlediği kritik eyaletlerden biri olan Pennsylvania’da oy sayımının durdurulması için dava açacaklarını duyurdu.

Pennsylvania 20 Seçmenler Kurulu delegesine sahip olduğu için seçim sonucu için kritik bir eyalet.

BIDEN KONUŞMA YAPTI

Biden’ın konuşmasının satır başları şöyle;

  • Salgına rağmen çok daha fazla Amerikan vatandaşı oy kullandı.
  • Burada halkın sözü geçer, güç kimse tarafından ele geçirilemez. Bu irade kimin ABD Başkanı olacağını belirler.
  • Başkanlığı kazanmak için gerekli delegeye sahibim. Başkan olmam için gereken delege sayısına ulaşacağız.
  • Uzun ve zor bir kampanya oldu. Aynı zamanda ülkemiz için de çok zor bir dönemdi.
  • Bu seçim bittiği zaman, Amerika olarak her zaman yaptığımız şeyi yapmaya devam edeceğiz. Gerilimi azaltacağız, birbirimizi tekrar dinleyip birbirimize saygı duyacağız. Bir araya geleceğiz, iyileşeceğiz.
  • Biz düşman değiliz. Bu yüzden ben bir Demokrat olarak kampanya yürütüyor olabilirim, ama seçildiğimde Amerikan Başkanı olacağım.
  •  Tüm oylar sayılmalı. Kimse demokrasimizi ele geçiremez. Biz, halk olarak bastırılmayacağız, halk olarak pes etmeyeceğiz. İnanıyorum ki zafer bizim olacak.
  • Kazandığımızda Kırmızı ve Mavi eyaletler olmayacak, Amerika Birleşik Devletleri olacak.

CNN: BIDEN MICHIGAN’I KAZANDI

CNN Demokratların adayı Biden’ın Michigan’ı kazandığını duyurdu. Biden’ın 16 delegelik Michigan’ı kazandığı kesinleşince delege sayısı 264’e yükselecek.

BIDEN: BİZ DÜŞMAN DEĞİLİZ

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Biden, “İlerlemek için rakiplerimize düşman muamelesi yapmayı bırakmalıyız. Biz düşman değiliz.” dedi. Bir sonraki tweetinde de birlik çağrısı yapan Biden, şu ifadeleri kullandı:

“Galip çıkacağımıza eminim, ama bu benim zaferim veya bizim zaferimiz olmayacak. Amerikan halkı için, demokrasimiz için, Amerika için bir zafer olacak.”

AP: BIDEN 264 DELEGE KAZANDI

Associated Press, son olarak Michigan’ı kazandığı kesinleşen Biden’ın toplamda 264 delege kazandığını duyurdu. Son verilere göre Biden’ın delege sayısı 264’e yükselirken Trump’ın delege sayısı 214’de kaldı.

TRUMP: SEÇİME ZARAR VERİLDİ

Sosyal medya üzerinden bir açıklama daha yapan Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Avukatlarımız ‘anlamlı bir erişim’ istedi ama ne faydası var? Sistemimizin bütünlüğüne ve Başkanlık seçimlerine çoktan zarar verildi. Asıl tartışılması gereken bu!”