ABD’de polisin tecavüze uğrayan kadınların DNA’larını sakladığı ortaya çıktı

Yayın tarihi: 15 Şubat 2022 Salı 3:17 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2022 Salı 3:18 pm

ABD’de polisin tecavüz uğrayan kadınların DNA örneklerini sakladığı ortaya çıktı. Savcılık araştırma başlatırken, DNA’ların başka suç tespitlerinde kullanılması için saklandığı belirtildi.

ABD’de San Francisco Bölge Savcısı Chesa Boudin, polisin fail belirlemek için kullandığı veri tabanında cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan alınan DNA’ların da saklandığını belirtti.

Boudin, bir kadının, yıllar önce aile içi şiddet içeren bir tecavüz muayenesi sırasında alınan DNA’sına dayanarak ağır bir mülkiyet suçundan tutuklandığını söyledi.

Savcı Boudin, bunun makul olmayan aramalara ve el koymalara karşı anayasal korumanın yanı sıra Kaliforniya Kurbanların Haklar Bildirgesi’ni ihlal edebileceğini ve cinsel saldırıya uğrayan kadınları suçları bildirmekten caydırabileceğini belirtti.

‘SUÇLULAR GİBİ MUAMELE GÖRMELERİNDEN RAHATSIZIM’

Tecavüz ve cinsel saldırının şiddet içerdiğini ve travmatik olduğunu söyleyen Boudin, “Faillerini belirlemeye yardımcı olmak için kapsamlı muayeneden geçme cesaretine sahip mağdurların desteklenmek yerine suçlular gibi muamele görmelerinden rahatsızım. Hayatta kalanları öne çıkmaya teşvik etmeliyiz, gelecekte onlara karşı kullanmak için kanıt toplamamalıyız” dedi.

‘BENZER BİNLERCE DNA OLABİLİR’

Dava hakkında fazla ayrıntı vermeyen Boudin, ofisinin DNA’larına dayanarak cinsel saldırıya maruz kalan kaç kadının tutuklanmış olabileceğini hala araştırdığını, veri tabanının benzer binlerce DNA profili içerebileceğini söyledi.

San Francisco Polis Şefi Bill Scott, konuyla ilgili soruşturma emri verdiğini belirterek “Suç mağdurlarının polisle iş birliği yapması için asla caydırıcı şeyler yaratmamalıyız ve bir tecavüz veya cinsel saldırı mağdurundan toplanan DNA’nın polis tarafından o kişiyi başka bir suçta şüpheli olarak tespit etmek ve tutuklamak için kullanıldığı doğruysa, bu pratiği sonlandıracağımızı taahhüt ederim” diye konuştu.