ABD’de Kongre işgali: İstifalar ve ‘Trump görevden alınsın’ çağrıları devam ediyor

Yayın tarihi: 7 Ocak 2021 Perşembe 11:19 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2021 Cuma 2:01 am

Amerika Birleşik Devletleri’nde 4 kişinin hayatını kaybettiği Kongre baskının yankıları sürerken istifa haberleri ve ‘Donald Trump görevden alınsın’ çağrıları devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde dün gece Trump destekçilerinin Kongre’yi işgal etmesinin yankıları sürüyor. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Adam Kinzinger ‘Trump görevden alınsın’ çağrısına destek veren ilk Cumhuriyetçi isim olurken Ulaştırma Bakanı Elaine Chao da istifa ettiğini açıkladı.

CUMHURİYETÇİ KONGRE ÜYESİ: TRUMP GÖREVDEN ALINSIN

Demokratlar tarafından yapılan “Donald Trump acilen görevden alınsın” çağrısına Cumhuriyetçi Illionis Vekili Adam Kinzinger’dan da destek geldi. Kinzinger, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, olayların sorumlusunun Trump olduğunu belirtti. Kinzinger, “Trump, başkanlık görevine uygun değil ve durumu iyi değil. Trump şimdi, görevini isteyerek ya da istemeyerek bırakmalı.” ifadelerini kullandı.

ULAŞTIRMA BAKANI İSTİFA ETTİ

ABD Ulaştırma Bakanı Elaine Chao, Kongre binasında yaşananların ardından istifa ettiğini duyurdu. Yazılı bir açıklama yapan Chao, dünkü olaylardan mevcut Başkan Donald Trump’ın sorumu olduğunu belirterek, olayların ‘travmatik ve önlenebilir’ olduğunu söyledi. Chao, “Bugün ABD Ulaştırma Bakanlığı görevimden, 11 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere istifa ettiğimi duyuruyorum” ifadelerini kullandı.

Chao, aynı zamanda son günlerde Trump ile sık sık ters düşen Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell’ın eşi.

DEMOKRAT BAŞKANDAN 25. MADDE ÇAĞRISI

Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve kabine üyelerine 25. Madde’yi tetikleyerek Başkan Donald Trump’ı görevden almaları için çağrıda bulundu. Pelosi, bu taleplerinin kabul edilmemesi durumunda Kongre’deki Demokratların azil süreci başlatabileceğini ifade etti.

KONGRE ETRAFINA 2 METRELİK BARİKAT

ABD Kara Kuvvetleri Genel Sekreteri Ryan McCarthy, Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser ile düzenlediği ortak basın toplantısında, dünkü gösterinin de daha önce kentte yaşanan protestolara benzer olmasını beklediklerini ve kimsenin Amerikan Kongresinin işgal edileceği fikrini hayal edemediğini söyledi.

McCarthy alınan önlemlere ilişkin olarak şunlaı söyledi:

“Hafta sonuna kadar Washington DC Metropol Polisi ve Kongre Polisine destek vermek üzere burada 6 bin 200 Ulusal Muhafız olacak. Şu anda Kongrede 150 Ulusal Muhafız bulunuyor. Bugün öğle saatlerinde Kongredeki Ulusal Muhafız sayısını 850’ye çıkaracağız. Bugün saat 9.00 itibariyle Kongre çevresine Independence, Constitution Bulvarları ile 1. Cadde ve Kongrenin önündeki bağlantı yolunu kapsayacak şekilde 7 fit yükseklikte (2,1 metre) ve yüksekliği ayarlanamayan bir barikat kuruyoruz. Oradaki personel ve alınan güvenlik önlemleri en az 30 gün orada kalacak.”

BEYAZ SARAY’DAKİ İSTİFALAR SÜRÜYOR

Bir dönem Donald Trump’ın Özel Kalem Müdürlüğünü de yapan ve şu anda Trump’ın Kuzey İrlanda Özel Temsilcisi olan Mick Mulvaney, olayların ardından istifa ettiğini duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yardımcısı Pottinger’in görevden ayrıldığını bildirdi.

Kongredeki olayların ardından Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews, Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta ve Melania Trump’ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham istifa etmişti.

Öte yandan Amerikan basınına yansıyan iddialara göre, Beyaz Saray’daki başka isimler de istifalarını açıklamayı planlıyor. İddialara göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve Beyaz Saray Özel Kalem Yardımcısı Chris Liddell da görevinden ayrılmayı düşünen diğer isimler arasında yer alıyor.

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON’DAN KINAMA

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Başbakanlık ofisi 10 Numara’da düzenlediği basın toplantısında sorulması üzerine, ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçilerinin ABD Kongresi’ne girmesini değerlendirdi.

ABD’nin kendisi için özgürlük ve demokrasi fikirlerini temsil ettiğini söyleyen Johnson, “İnsanları Kongre binasına saldırmaya teşvik etmenin ve şimdiye kadar Başkanın (Trump) özgür ve adil bir seçimin sonucu konusunda sürekli olarak şüphe uyandırmasının tamamen yanlış olduğuna inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Trump’ın bu konuda söylediklerinin de tamamen yanlış olduğunu kaydeden Johnson, “İnsanları Kongre binasında yaptıkları gibi utanç verici şekilde davranmaya teşvik etmeyi kayıtsız şartsız kınıyorum.” ifadesini kullandı.

Johnson, Joe Biden’ın galibiyetinin tescil edilmesinden ve “demokrasinin galip gelmesinden” çok memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel de gün içinde yaptığı açıklamada, “Başkan Donald Trump’ın yorumları doğrudan şiddete yol açtı ve şu ana kadar bu şiddeti kınamadı.” demişti.

BEYAZ SARAY’DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, Trump taraftarlarının ABD Kongresini basması sonrasında Beyaz Saray’da gazetecilerin karşısına çıktı.

Tüm Beyaz Saray adına bir konuşma yaptığının altını çizen McEnany, “Milletimizin Kongresinde gördüğümüz şeyler, ayıp ve Amerikan değerlerine aykırıdır. Bu yaşananları yönetimimiz adına en güçlü şekilde kınıyoruz. Kanunsuzca hareket edenler yargılanmalıdır.” diye konuştu. Protesto hakkının Anayasanın 1. ek maddesi ile korunduğunu belirten McEnany, “Washington’da ve ülke genelinde gördüklerimiz, bu hakkı kullanmak değildi. Çarşamba günü ülkemizin Kongresinin koridorlarında yaşananlar da bu hakkın kullanılması değildi.” dedi. Olaylarda can kaybı ve yaralanmaların olmasından dolayı derin üzüntü duyduklarını dile getiren McEnany, güvenliği sağlayan güçleri de “kahramanlar” olarak nitelendirdi.

McEnany, “Dün Kongre binamızı şiddet eylemleriyle işgal edenler, bu yönetimin tüm değerlerine karşıdır. Beyaz Saray’daki herkes, iktidarın düzenli bir şekilde devredilmesini sağlamak için çalışmaktadır. Şimdi Amerika için bir araya gelme ve şiddeti reddetme zamanıdır.” ifadelerini kullandı.

BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERİ: DERİNDEN RAHATSIZLIK DUYDUK

Kongrenin basılmasına yönelik bir tepki de Birleşmiş Milletler’den (BM) geldi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yazılı açıklama yaparak Kongre işgalini kınadı.

İsim vermeden Trump’a tepki gösteren Bachelet, ABD Kongre binasına dün yapılan baskının, liderlerin “şiddet ve nefret kışkırtmasına” örnek teşkil ettiğini vurguladı. Bachelet, binaya yapılan saldırıdan derin rahatsızlık duyduklarını belirterek, “ABD Başkanı da dahil olmak üzere siyasi yelpazenin her yerinden liderleri yanlış ve tehlikeli anlatıları reddetmeye ve destekçilerini de bunu yapmaya teşvik etmeye çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Olaylarda medya mensuplarının karşılaştığı ciddi tehditleri ve mallarına zarar verilmesini de “dehşetle” izlediklerini aktaran Bachelet, olayların kapsamlı şekilde soruşturulması yönünde gelen çağrıları desteklediklerini kaydetti.

ABD’de Trump’tan darbe kalkışması! Sokağa çıkma yasağı ilan edildi: 4 ölü

ABD’deki darbe girişimine dünya liderlerinden tepki yağıyor: Utanç verici, rezalet

Biden: Trump demokrasimize zarar verdi. Hiçbir başkan kral olamaz