ABD’de Kongre baskınının simgesi ‘boynuzlu şaman’a hapis talebi

Yayın tarihi: 11 Kasım 2021 Perşembe 1:58 am - Güncelleme: 11 Kasım 2021 Perşembe 1:58 am

ABD’de Donald Trump destekçilerinin düzenlediği Kongre baskını soruşturmasında, olayların simgesi haline gelen ve ‘QAnon Şamanı’ olarak bilinen Jacob Chansley hakkında savcılık 4 yıl 3 ay hapis cezası istedi.

ABD’de Donald Trump’ın kışkırtmasıyla, taraftarlarının seçim sonucunun tescillenmesini önlemek için düzenlediği baskına ilişkin savcılığın 4 yıl 3 ay hapis cezası talep ettiği açıklandı.

Kongre Baskını sırasında boynuzlu bir başlıkla yüzü boyalı halde görüntülenen Chansley hakkında savcılık 51 ay hapis cezasına ek olarak 3 yıl denetimli serbestlik ve 2 bin dolar tazminat talebinde bulundu. Chansley’nin ceza duruşması 17 Kasım’da yapılacak.

Kongre, 6 Ocak’ta Joe Biden’ın seçim zaferini tasdik edecek oylamayı yapmak için toplandığı sırada kabalık bir grup Trump taraftarı, polis barikatlarını aşarak Kongre Binası’nı basmış, olaylarda biri polis 5 kişi ölmüştü.

Taşıdığı mızrağın ucunda ABD bayrağı ile senato kürsüsüne oturan Chansley elindeki megafonla kongre üyelerinin dışarı çıkartılmasını istemişti. 9 Ocak’tan beri tutuklu olan Chansley, eylülde hakkındaki federal işleyişi engelleme suçlamasını kabul etmişti.