ABD’de ırkçılığa isyan! Binlerce kişi sokakta polisle çatıştı

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2020 Çarşamba 12:49 pm - Güncelleme: 27 Mayıs 2020 Çarşamba 12:56 pm

George Floyd isimli siyahi ABD vatandaşının, Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, kendisini gözaltına almaya çalışan polisler tarafından boğularak öldürülmesi ülke çapında infiale yol açtı. Sokaklara çıkan protestocular polisle çatıştı. Gösterilerde en az bir protestocunun ağır şekilde yaralandığı gelen bilgiler arasında.

Polis tarafından gözaltına alınan George Floyd’un insanların gözleri önünde, üstelik “Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen…” diyerek yalvarmasına rağmen polis tarafından boğazına basılarak acımasızca öldürülmesi Amerikan kamuoyunda büyük infiale yol açtı.

FBI tarafından yapılan açıklamada, polislerin görevden uzaklaştırıldıkları ve soruşturmanın sürdüğü ifade edildi. Ancak George’un ölümü, ABD’de bir kez daha siyahlara yönelik şiddet tartışmalarını hareketlendirdi.

Olayla bağlantılı olarak sokaklara çıkan protestocular yer yer polisle çatıştı. Sosyal medyada paylaşılan iletilerden, olayların giderek şiddetlendiği görülüyor.

“Amerika’da siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı”

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, video görüntüleri üzerine Facebook’tan yaptığı açıklamada, siyahi toplumundan özür dileyerek, “Amerika’da siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı.” ifadesini kullandı.

Frey, “5 dakika boyunca beyaz bir polisin dizini, bir siyahi adamın boynuna bastırdığını izledik. 5 dakika. Birinin yardım istediğini duyduğunuzda yardım etmeniz gerekir. Bu polis, en temel insani konuda başarısız oldu.” değerlendirmesini paylaştı.

George Floyd’un Minneapolis polisi tarafından öldürülmesi üzerine sokaklarda büyük protestolar patlak verdi

Polisin, George Floyd’un öldürülmesini protesto edenlere karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığına yönelik raporlar ulaşıyor

Bir kadının protestolar sırasında polis tarafından başından vurulmuş olduğu öne sürüldü.

İKİ YENİ GÖRÜNTÜ

Bu görüntüler ABD’yi ayağa kaldırırken, gözaltı sürecinin bir önceki safhasına ilişkin iki yeni video ortaya çıktı. Bunlardan birinde, iki polis Floyd’u arabasından zorla çıkarmaya çalışıyor. Floyd’un itiraz ettiği ve direndiği ancak sonuç olarak gözaltına alındığı görülüyor.

İkinci görüntüde ise Floyd, elleri kelepçeli bir şekilde ve polise direnmeden kaldırımda görülüyor.