ABD, Rıza Zarraf dosyası yeniden açtı! Halkbank hakkında 6 suçtan iddianame hazırlandı

Yayın tarihi: 16 Ekim 2019 Çarşamba 12:24 am - Güncelleme: 16 Ekim 2019 Çarşamba 1:45 pm

Rıza Sarraf’ın yargılandığı New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi , 6 suçtan Halkbank hakkında iddianame hazırladı.

Yılmaz Polat Washington’dan bildiriyor

45 sayfalık iddianamede, ‘ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak, bankacılık dolandırıcılığı, bankacılık dolandırıcılığı yapmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak amacıyla komplo kurmak’ gibi suçlamalar yapılıyor.

New York Manhattan Federal Mahkeme savcısı Geoffrey S. Berman tarafından hazırlanan 45 sayfalık iddianamenin, açıkça belirtilmemesine ragmen dolandırıcılık ve para aklamadan yargılanan altın tüccarı Rıza Sarraf ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılamaları sırasında verdiği ifadelerden yola çıkarak hazırlandığı anlaşılıyor.

Savcı Geoffrey Berman, Rıza Sarraf ve Hakan Atilla davasında da savcılık görevi yapmıştı.

İddianamede savcı Berman, ‘İran’ın Türkiye’nin ulusal petrol ve doğal gaz şirketine petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirin Halkbank’taki hesaplara aktarıldığı, bu hesapların İran Merkez Bankası, İran Ulusal Petrol Şirketi ve Ulusal İran Gaz Şirketi adına olduğunu’ öne sürüyor.

İran’la yapılan altın ticaretinin yer aldığı iddianamede ‘Halkbank’ın üst yönetimi yüksek düzeyli Türk hükümeti yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu’ deniyor.

İddianamede ayrıca, Rıza Sarraf’ın eski Bakan Çağlayan’a 70 milyon dolar, euro ve Türk parası rüşvet verdiği ve iddiası ve eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın aldığı iddia edilen rüşvet ve ilişkilere geniş yer veriliyor.

Halkbank davasına da Rıza Saraf ve Hakan Atilla davasını yürüten Yargıç Richard Berman bakacak.

Bilindiği gibi, Mehmet Hakan Atilla Temmuz ayında tahliye edilmiş, Türkiye’ye dönmüştü.

Rıza Sarraf’ın ise, ‘tanık koruma kapsamında’ bilinmeyen bir hapishanede koruma altında tutulduğu sanılıyor.

İtirafçı olduktan sonra mahkemede son duruşmadan sonra ortalıktan kaybolan ve nerede olduğu bilinmeyen Sarraf’ın tutuklu olduğu ve serbest bırakılmadığı bildiriliyor.

Aynı zamanda Sarraf davasının savcısı olan Geoffrey Berman, hakim Richard Berman’a bu davanın mütalaasını bildirmesi ve Hakim Berman’da Sarraf’la ilgili mahkumiyet kararını açıklaması gerekiyor.