NASA Amerikalıları uyardı: Dorian Kasırgası’nın seviyesi ‘Kategori 4’e yükseldi! En az 7 günlük gıda stoku yapın

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:39 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2019 Cumartesi 4:53 pm

NASA, Dorian Kasırgası’nın Atlas Okyanusu üzerinde hızla yoğunlaştığını gösteren görüntüleri yayınladı. Kasırganın kategori 4 seviyesine çıktığı belirtilirken, gıda stoğu konusunda uyarılar yapıldı.

Dorian Kasırgası, Karayip denizi üzerinde şiddetlenerek ilerlemeyi sürdürürken, Porto Riko’yu teğet geçen kasırganın kısa sürede Florida ve Georgia eyaletlerine ulaşması bekleniyor. Eyaletlerde Dorian Kasırgası nedeniyle acil durum ilan edildiği de açıklandı, en az 7 günlük gıda stoku yapılması önerildi. NASA’nın yayımladığı açıklamada da, Dorian’ın, şiddetli yağışlara ve bu yağışların da sellere neden olabileceğine yer verildi.

KATEGORİ 4’E YÜKSELTİLDİ

Gece saatlerinde ise Dorian’ın 5 kategorili Saffir Simpson ölçeğine göre ‘Kategori 4’e yükseltildiği ve rüzgar hızının saatte 210 ila 240 kilometreye ulaşacağı tahmin edildiği duyuruldu.

Federal ve Florida eyalet yetkilileri, vatandaşlara güvenli yerlerden ayrılmamaları çağrısında bulundu.

‘BELKİ DE EN BÜYÜĞÜ’

ABD Başkanı Trump da hafta sonu Polonya’ya yapacağı ziyareti iptal ederek kasırgayla ilgili gelişmeleri takip etmek üzere başkent Washington’da kalmaya karar verdiğini duyurmuştu. Florida ve Georgia eyaletlerine ulaşması beklenen Dorian’a karşı bölgedekileri ikaz eden Trump, “Hazırlıklı olun, devlet ve federal talimatlara uyun, çok büyük bir kasırga olacak, belki de en büyüğü!” ifadelerini kullanmıştı.

 

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, ABD’nin Güneydoğu sahillerine doğru seyrini sürdüren Dorian kasırgasına karşı bölgeye seyahat edecek Türk vatandaşları uyardı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Karayipler bölgesinden ABD’nin güneydoğu sahillerine doğru seyrini sürdüren Dorian kasırgasının sebebiyet verebileceği afet koşulları nedeniyle, vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça kasırganın etkili olması beklenen Güneydoğu Amerika kıyıları ve Karayipler bölgesine seyahatlerinden kaçınmaları, bölgede bulunan vatandaşlarımızın ise yerel makamların güvenlik ve afet duyurularını takip etmeleri önemle tavsiye olunur. Halen bölgede bulunan vatandaşlarımızın, kendilerine en yakın temsilciliklerimize veya Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne başvurmaları mümkündür” ifadeleri kullanıldı