ABD’de çarpıcı araştırma: Birçok insan farkında bile olmadan yutuyor, tüm vücuda yayılıyor

Yayın tarihi: 19 Nisan 2024 Cuma 9:36 am - Güncelleme: 19 Nisan 2024 Cuma 9:42 am

ABD’de yapılan araştırmada; bilim insanları, insanların farkında olmadan her hafta 5 grama yakın mikroplastik yuttuğunu saptadı. Yutulan mikroplastiklerin daha sonra tüm vücuda yayıldığı ve bazı organlara zarar verdiği düşünülüyor.

ABD’nin New Mexico eyaletindeki Albuquerque şehrinde dikkat çeken bir çalışma yürütüldü. Mikroplastiklerin bağırsaklardan vücuda yayıldığını saptayan bilim insanları, kritik uyarılarda bulundu. New Mexico Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, mikroplastiklerin vücuda giriş şekli ve etkileri inceleme altına alındı.

FARELERE 4 HAFTA BOYUNCA 5 GRAM MİKTOPLASTİK VERİLDİ

Bilim insanlarının ulaştığı bilgiye göre, insanların her hafta ortalama bir kredi kartı ağırlığına denk gelen 5 gram mikroplastik parçacık yuttuğu tahmin ediliyor. Bilim insanları bu doğrultuda farelere 4 hafta boyunca 5 gram mikroplastik verdi.

BÖBREK, KARACİĞER VE BEYİN DOKULARINA YAYILIYOR

Su, yemek ya da hava yoluyla insan vücuduna giren miktoplastiklerin böbrek, karaciğer ve beyin dokularına yayıldığı, etkilenen dokulardaki metabolik yolaklarda da değişikliklere yol açtığı belirlendi.

Son yıllarda okyanuslarda, bitkilerde, hayvanlarda, musluk suyunda ve hatta kapalı sularda bile mikroplastiklere rastlandığını belirten Castillo, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Eğer sağlıklı bir bağırsağınız yoksa, bu durum beyni, karaciğeri ve diğer pek çok dokuyu etkiler. Dolayısıyla mikroplastikler sistemik etkilere yol açabilir.”

Mikroplastiklerin çevreye ve insan sağlığına zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Mikroplastikler, çeşitli kaynaklardan çevreye yayılır ve su sistemlerinde, toprakta, hava yoluyla ve besin zincirinde bulunabilirler.

ÇEVRESEL ÖNLEMLER ALINMASI ŞART

İnsanlar içinse mikroplastiklerin sağlık üzerinde potansiyel riskleri bulunmaktadır. Örneğin, su ve gıda kaynaklarından alınan mikroplastiklerin insan vücuduna girmesi muhtemeldir. Bazı araştırmalar, mikroplastiklerin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini öne sürmektedir, ancak konu hala tam olarak anlaşılmamıştır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, mikroplastiklere maruz kalmanın insan sağlığı üzerindeki potansiyel risklerini azaltmak için çevresel önlemler alınması önemlidir. Bu önlemler arasında plastik atıkların azaltılması, geri dönüşümün teşvik edilmesi ve mikroplastiklerin çevreye yayılmasını engellemeye yönelik tedbirler bulunmaktadır.

 

Kaynak: AA