ABD’de 4 ilaç devi, opioid için tazminat ödemeyi kabul etti

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2021 Perşembe 10:00 am - Güncelleme: 22 Temmuz 2021 Perşembe 10:00 am

ABD’de 4 büyük ilaç şirketi, ülkedeki opioid bağımlılığı krizinden sorumlu oldukları suçlaması ile açılan davalar için toplam 26 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

ABD’de 4 büyük ilaç şirketi, ülkedeki opioid bağımlılığı krizinde rolleri olduğu suçlaması ile açılan davalar için toplam 26 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Covid-19 aşısı üreten firmalardan olan Johnson & Johnson, 5 yıllık dönemde 5 milyar dolar ödeme yapacak. Söz konusu firmaların ağrı kesici ilaçların bağımlılık riskini anlatmadan pazarlayarak “opioid salgınına” yol açtığı savunuluyor. Davanın önde gelen hukukçularından New York Başsavcısı Letitia James, ilaç şirketlerinin 20 yıllık bir süre içinde opioid bağımlılığı yangınını körüklediğini söyledi. Letitia James açıklamasında, “Şu andan sonra ödenecek herhangi bir tazminat ya da atılacak adım, opioide bağımlı olduğu için hayatını kaybeden yüzbinlerce kişiyi geri getirmeyecek olsa da, gelecekteki yıkımları önlemek için gerekli tüm önlemleri almalıyız.” dedi.

Opioid, vücutta morfin benzeri etki gösteren kimyasal maddelere deniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, her gün ortalama 130 Amerikalı aşırı doz opioidden yaşamını yitiriyor. Michael Jackson ve Prince’ın de aralarında olduğu çok sayıda ünlü isim de aşırı doz ağrı kesici nedeniyle yaşamlarını yitirdi.  CDC’nin verilerine göre, 2000 yılından bu yana, opioid bağlantılı ölümler yüzde 200 arttı. Bu yıllar arasında toplam 500 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.