ABD’de 4 Başkan seçim meydanlarında

Yayın tarihi: 8 Kasım 2022 Salı 6:59 am - Güncelleme: 8 Kasım 2022 Salı 6:59 am

ABD’de bugün 2024 Başkanlık seçimlerini de etkileyecek Kongre seçimleri yapılıyor. 435 üyeli Temsilciler Meclisinin tamamı, 100 üyeli Senato için de 35 Senatör yenilenecek.

Demokrat Parti şu anda Temsilciler Meclisi’nde 220 Cumhuriyetçi Parti de 212 milletvekiliyle temsil ediliyor. 3 koltukta boş bulunuyor. Kritik ara seçim için 4 Başkan seçim meydanlarında parti adaylarının kazanması için çalışıyor.

Başkan Biden, eski Demokrat Başkanlar Obama ve Cilinton ile Cumhuriyetçi eski Başkan Trump kritik eyaletlerde konuşuyor, parti adaylarına oy istiyor. Eski Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush’un seçim kampanyalarına katılmadığı görülüyor.

“TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE ÇOĞUNLUK CUMHURİYETÇİLERE GEÇEBİLİR”

Yapılan son kamuoyu yoklamaları Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu Cumhuriyetçi Partiye kaptıracağını gösteriyor. Cumhuriyetçi Parti seçim malzemesi olarak ekonomideki kötü gidişi, pahalılığı ve yüksek enflasyonu kullanıyor.

Demokrat Parti ise, Cumhuriyetçilerin kazanması halinde ‘ekonominin çökeceğini ‘ söylüyor, ‘Adalet ve Demokrasi için sesimizi yükseltmeliyiz’ diyor. Senato seçimleri için en kritik eyaletler ‘Arizona, Georgia,, Nevada,Wisconsin ve Pennsylvania.’ Bu eyaletleri kazanan parti muhtemelen Senatoda çoğunluğu sağlayacak.

Pennsylvania’daki yarış en kritik seçim olarak değerlendiriliyor. Seçimin son gününde Cumhuriyetçi Partiden Türk asıllı Doktor Mehmet Öz’le Demokrat Partiden Vali Yardımcısı John Fetterman’ı desteklemek için Başkan Biden ve Obama ile Trump miting düzenledi.

“ERDOĞAN İÇİN DE ÖNEMLİ”

Demokrat aday bir kaç puanla Doktor Öz’ün önünde görülüyor. Bu seçim Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerle daha yakın ilişki içinde olan Erdoğan Yönetimi içinde önem taşıyor. Parti Dış İlişkiler sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala başkanlığında bir heyet yılın üçüncü Washington gezisini Kongre seçimlerinden sonra yapacağı bildiriliyor.

“AKP YÖNETİMİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

AKP Yönetimi Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Kongre’de çoğu zaman hayal kırıklığına uğradı. Türkiye’ye yapılacak askeri satışların geçtiği Demokrat Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks yasa tasarılarına şartlar koydular zaman zaman da AKP heyetlerinin randevu taleplerine cevap vermediler.
Türkiye’ye yaptırım tasarıları sunan Senatör Menendez, Erdoğan’ı en sert biçimde eleştiren isimlerden biri oldu.

S-400 Rus füze sistemi iki partini de Kongre’nin kırımızı çizgisi. Bu nedenle Başkan Trump döneminde uygulanan Caatsa yaptırımları hala yürürlükte. Türkiye F-35 projesinden çıkarıldı, ödediği milyarlarca dolara el kondu. F-16 savaş uçakları modernizasyon ve satışı için bir adım atılmadı.

Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması istendi ve vize yaptırımları uygulandı. Tüm bunlar iki partini de ortaklaşa desteklediği yasa tasarılarında yer aldı.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en samimi ve en gergin ilişkiler dönemi 4 yıllık Başkan Trump döneminde oldu. Trump Erdoğan’a rahip Brunson’dan dolayı gerginleşen ilişkiler üzerine ağır bir mektup yazmıştı.