ABD yönetimi ile Ankara arasında Halkbank mücadelesi

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 8:13 am - Güncelleme: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 8:13 am

Halkbank‘ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı temyiz başvurusuna Biden yönetiminden itiraz geldi.

Adalet Bakanlığı Başsavcısı Elizabeth B.Prelogar, 25 sayfalık bir itiraz dilekçesi sunarak Anayasa Mahkemesi’nden Halkbank’ın temyiz talebini reddetmesini istedi.

Geçen Ağustos ayında Başkan Biden tarafından atanan Başsavcı Prelogar, Halkbank’ın ‘Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’ kapsamına girmediğini savundu. Başsavcı, daha önce alınan mahkeme kararlarının da bu yönde olduğu bildirdi, “Halkbank, Amerikan yasaları çerçevesinde bölge mahkemelerinde yargılanabilir” dedi.

Halkbank’ın ‘Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’ kapsamına girdiği gerekçesiyle davanın düşürülmesi için New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi ile İstinaf Mahkemesine yaptığı temyiz başvuruları reddedilmişti.

Halkbank başvurusunda eski davalardan örnekler verip, kendilerinin de ‘Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’ kapsamında olduğunu bildirmişti.

Prelogar’ın itiraz dilekçesinde, Halkbank’ın ‘Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’ kapsamına girmediğini, bu yasanın ticari faaliyet yaparken bir zırh gibi kullanılmaması gerektiğini yazdı.

Dilekçede, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nin Halkbank’a yönettiği suçlamalar sıralanıyor ve “Milyarlarca dolar aklamak için ABD yasalarını ihlal ettiler. ABD finans sisteminden geçen en az bir
milyar dolar tutarında para transferleri gerçekleştirdiler. İran petrol ve gazının satış gelirlerinin İran hükümeti yararına altın satın almak için kullanılmasına izin verdiler. İranlı müşteriler tarafından gıda ve ilaç alımları gibi görünerek sahtekarlıkla tasarlanmış belgeler hazırlandı. İran hükümetine karşı belirli
yaptırımların sözde ‘insani istisna’ kapsamına giriyormuş gibi görünen işlemler yaptılar ancak İran’a tek bir insani yardım kapsamında gıda sevkiyatı yapılmadı. Sadece kağıt üzerinde gıda gönderme işlemleri
yaptılar. Halkbank, tüm bu yasadışı işlemlere aracılık etti” deniyor.

Halkbank davası Rıza Sarraf’ın ‘itirafçı’ olarak verdiği ifadelerden sonra New York Güney Mahkemesi tarafından açılmış, Sarraf tanık olarak dinlenmişti.

Anayasa Mahkemesi dilekçeyi inceledikten sonra kararını verecek.

Elizabeth B. Prelogar, Adalet Bakanlığı Başsavcısı olarak, ABD adına tüm Yüksek Mahkeme davalarının yürütülmesinden ve denetlenmesinden sorumlu.

Başsavcı ayrıca federal hükümet tarafından tüm temyiz mahkemelerine temyiz başvurusunda bulunup bulunmayacağına ve herhangi bir temyiz mahkemesine müdahale edip etmeyeceğine karar veriyor.

ELİZABETH B. PRELOGAR KİMDİR?

Halkbank’a ABD’den kötü haber! Başsavcı ‘yargılanabilir’ dedi