ABD ve Birleşik Krallık yaptırım listesine aldı! Zindaşti’ye suikast şebekesi suçlaması

Yayın tarihi: 30 Ocak 2024 Salı 12:42 pm - Güncelleme: 30 Ocak 2024 Salı 12:42 pm

ABD ve Birleşik Krallık, İranlı uyuşturucu baronu Zindaşti’yi ‘İran istihbaratı adına uluslararası suikastlar düzenlemekle’ suçlayarak yaptırım listesine aldı.

ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) ve Birleşik Krallık, “İran İstihbarat ve Güvenlik (MOIS) biriminin talimatıyla muhalif aktivistleri suikast amacıyla hedef aldığı” belirtilen kişileri yaptırım listesine aldı.

VOA’nın aktardığına göre OFAC’tan yapılan açıklamada, şebekenin, Naci İbrahim Şerifi Zindaşti tarafından yönetildiği kaydedildi. Zindaşti’nin İran rejimini eleştiren kişileri susturmak amacıyla çeşitli ülkelerde suikast ve adam kaçırma dahil, uluslararası baskı eylemleri gerçekleştirdiği ve şebekenin ABD’de de operasyon planladığı iddia edildi.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında yaptırım listesine alınan kişiler arasında, Zindaşti’nin İran’daki yakın ortağı olan ve suikast planlarında önemli rol oynadığı belirtilen Nihat Abdülkadir Asan’ın yanı sıra, Zindaşti’nin yeğeni ve yakın ortağı olduğu belirtilen Ekrem Abdülkerim Öztunç da var.

Öztunç’un Asan ve Zindaşti’ye iletişim süreçlerinde yardımcı olduğu ve 2018 yılında İstanbul’da Zindaşti ile birlikte cinayet suçlarından tutuklandığı hatırlatıldı. Açıklamada, Zindaşti’nin “İran’ın en büyük uyuşturucu kaçakçısı” olduğu da belirtildi.

Zindaşti davasında Ünğan ifade verdi

ABD’DE SUİKAST İDDİASI

Yaptırım listesine alınan bir başka isim de Zindaşti’nin İran’da yaşayan kayınbiraderi Şahram Ali Rıza Tamarzade Zaviye Jakki. Bu kişinin Zindaşti’ye lojistik ve mali işler koordinasyonunda yardım ettiği belirtiliyor.

Zindaşti’nin şebekesinin İran’dan kaçan kişileri ABD’de öldürmek üzere Kanada vatandaşı Damion Patrick John Ryan’ı tuttuğu; suç sicili ateşli silah kaçakçılığından uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına kadar uzanan Ryan’ın Kanada, ABD ve Yunanistan’da suç unsurlarıyla bağlantılı olduğu da açıklamada yer alan iddialar arasında.

Zindaşti’nin ortağı olan Asan’ın suikastları planlamak, hedeflerin yerleri ve fotoğraflarını göndermek, ödeme ayrıntılarını koordine etmek üzere Ryan ile yakın çalıştığı belirtiliyor.

Ryan ve yine şebekeyle bağlantılı olduğu belirtilen bir diğer isim Adam Richard Pearson’ın başka suçlardan dolayı yurtdışında cezaevinde olduğu kaydedildi.

Yaptırım kapsamında açıklamada adı geçen kişilerin ABD’de bulunan tüm malvarlıkları donduruldu ve bu kişilerle bilerek iş yapan veya önemli düzeyde mali hizmet sağlayan kişi ya da yabancı mali kurumların dolaylı yaptırımların hedefi olabileceği uyarısı da yapıldı.

İstanbul’daki ‘sır’ kazı için Zindaşti ve uyuşturucu baronları iddiası

ADI TÜRKİYE’DE DE BİRÇOK DOSYADA 

Zindaşti’nin adı Türkiye’deki çoğu dosyada da yer aldı.

Büyükçekmece’deki evine 6 Nisan 2018’de yapılan baskınla gözaltına alınan Zindaşti’nin cep telefonu imajından Kuzu’ya ait görüntüler çıktı. Zindaşti’nin bu görüntülerle Kuzu’ya şantaj yaptığı öne sürüldü.

Gazeteci Timur Soykan da ‘Baronlar Savaşı adlı kitabında Zindaşti’nin serbest bırakılmasına değinmişti. Soykan Kuzu’nun Zindaşti’nin tahliye edilmesi için yaptıklarını anlatmıştı. Suç örgütü lideri Sedat Peker de ifşaatlarında Kuzu’nun Zindaşti’yi bıraktırmak için savcılara baskı yaptığını ileri sürmüştü.

Burhan Kuzu açıklamalarına yönelik eleştirilere Sedat Peker’den sert yanıt

Burhan Kuzu yalnız mı? Zindaşti’yi kim serbest bıraktı?

Kaynak: TELE1