ABD, Türkiye’yi ‘çocuk asker kullanımına karışan ülkeler’ listesine ekledi

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2021 Cuma 12:44 am - Güncelleme: 2 Temmuz 2021 Cuma 12:44 am

ABD’nin, Türkiye’yi “geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine eklediği bildirildi. Böylece bu listeye ilk kez bir NATO ülkesi eklenmiş oldu.

Reuters haber ajansı, ABD’nin, Türkiye’yi “geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine eklediğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı 2021 İnsan Ticareti raporunda, Türkiye’nin Suriye’deki Sultan Murat Tugayları’na “somut destek” sağladığı belirtildi. Türkiye’nin uzun zamandır desteklediği ve Suriye’de Beşar Esad hükümetine karşı savaşan ‘muhalif’ gruplardan biri olan bu grubun ise çocuk askerler kullandığı vurgulandı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Libya’da da çocuk askerlerin kullanıldığını, Washington’ın bu sorunla ilgili olarak Ankara ile çalışma yürütmeyi ümit ettiğini belirtti.

Yetkili, “Özellikle Türkiye ile ilgili olarak… ilk kez bir NATO üyesi, çocuk askerlerin önlenmesi yasası kapsamındaki listeye alındı. Saygın bir bölgesel lider ve NATO üyesi olarak Türkiye, bu sorunu, Suriye ve Libya’da çocuk askerlerin kullanılması sorununu ele alma fırsatına sahip” ifadesini kullandı.

ABD’nin her yıl yenilediği listede, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Somali, Sudan, Suriye, Yemen, Kamerun, Libya, Nijerya, Afganistan gibi ülkeler yer alıyor.