‘ABD Türkiye’nin kucağına saatli bomba bırakmıştır’

Yayın tarihi: 7 Ekim 2019 Pazartesi 2:14 pm - Güncelleme: 7 Ekim 2019 Pazartesi 2:19 pm

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon hazırlığına ilişkin, “AKP ve MHP ittifakı sarsılmakta olan iktidarlarını yeni bir askeri harekat temeli üzerinde sağlamlaştırmaya çalışmaktadır” yorumunda bulundu. Oluç, “ABD bu yaptığı açıklamayla özellikle IŞİD’li esirlerle ilgili yaptığı açıklamayla adeta Türkiye’nin kucağına bir saatli bomba bırakmıştır” dedi.

Beyaz Saray: ABD kuvvetleri Türkiye’nin operasyonunu desteklemeyecek. Yakalanan İŞİD’lilerden Türkiye sorumlu olacak

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Oluç’un açıklamalarından satır başları şöyle:

“ÇÖZÜM ASKERİ HAREKATLAR DEĞİLDİR”

“Çözüm askeri harekatlar değildir. Çözüm politikadır, çözüm demokrasidir, insan haklarıdır, hukukun üstünlüğüdür.

Suriye’nin toprak bütünlüğü güvenli bölge anlayışıyla sağlanamaz.

Güvenli bölge anlayışıyla toprak bütünlüğü uyuşmaz.

ABD bu yaptığı açıklamayla özellikle IŞİD’li esirlerle ilgili yaptığı açıklamayla adeta Türkiye’nin kucağına bir saatli bomba bırakmıştır.

BM’den ‘Suriye’nin kuzeyine operasyon’ açıklaması: En kötüsüne hazırlanıyoruz

“AKP VE MHP İKTİDARINI SAĞLAMLAŞTIRMAK İÇİN YENİ BİR DALGA ESTİRME HAREKATIDIR”

AKP ve MHP ittifakı sarsılmakta olan iktidarlarını yeni bir askeri harekat temeli üzerinde sağlamlaştırmaya çalışmaktadır. Bu nedenle de aslında bu harekat Suriye’ye huzur getirme harekatı değildir, Suriye’ye demokrasi getirme harekatı değildir, Türkiye’de AKP ve MHP iktidarını sağlamlaştırmak için yeni bir dalga estirme harekatıdır.”

“SEÇİMDE YENEMEDİĞİNİ HAPSE ATTIRARAK SORUNU ÇÖZME TEKLİFİDİR”

Dokunulmazlık tartışmasına işaret eden Oluç, “Seçimde yenemediğini hapse attırarak sorunu çözme teklifidir dokunulmazlıkların tekrardan tartışılması ve kaldırılması yani bu tartışma aslında demokrasideki bazı mekanizmaları kullanarak demokrasiyi ortadan kaldırma teklifidir. Hele hele şu ‘CHP, HDP ilişkilerini araştırma komisyonu kurulması’ meselesi en ilgincidir, biz bunu çok ciddiye aldık doğrusu, hatta diyoruz ki gelin Meclis’te bir araştırma komisyonu kuralım. Hedef toplumsal ve siyasal muhalefeti susturmak ve bastırmaktır” dedi.

“YARGIDA TUZ KOKMUŞTUR”

Yargı Paketi’ne değinen Oluç, “Yargıda tuz kokmuştur. Gelen paket yargıdaki demokratik reform ihtiyacına cevap veren bir paket değildir. Bu Yargı Paketi yargıda yaşanmakta olan tuzun kokması halini ortadan kaldıracak bir paket ne yazık ki değildir” dedi.

“ŞAKA GİBİ”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “Yeni İnsan Hakları Eylem Planını hazırlıyoruz” dediğini ifade eden Oluç, “Şaka gibi. Yeni İnsan Hakları Eylem Planı açıklamanız tamamen bir şakadır, makyajdır. Bugün Türkiye’de yargı alanında, insan hakları, demokrasi alanında, hukukun üstünlüğü alanında adım atılması ihtiyacı elzemdir, bunu yapmanın yolu Türkiye’nin bölgede askeri harekatlara girişmesi, Suriye topraklarında ameliyat yapması değildir” diye konuştu.

Fırat’ın doğusuna operasyon için Rusya’dan ilk açıklama

“SAĞLIK ÜZERİNDEN POLİTİKA YAPILMASI, BEKLENTİYE GİRİLMESİ BİZİM TARZIMIZ DEĞİLDİR”

“Amerikan elçiliğinin beğendiği tweet tartışması sürüyor, ne diyorsunuz?” sorusuna Oluç, “Biz hiç kimsenin Devlet Bahçeli dahil olmak üzere söylüyorum, hiç kimsenin sağlığı üzerinden bu güne kadar politika yapmadık, yapmayı da asla düşünmeyiz. Sağlık üzerinden politika yapılması, beklentiye girilmesi bizim tarzımız değildir” yanıtını verdi.