ABD, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinde uzlaşacağından emin

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 8:20 am - Güncelleme: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 8:20 am

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Berlin’de görüşen ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması konusunda Türkiye ile “mutabakat” sağlanacağından “çok emin” olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Berlin’de bir görüşme yaptı. Blinken, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması konusunda Türkiye ile “mutabakat” sağlanacağından “çok emin” olduğunu söyledi.

Blinken’a, CNN televizyonu muhabiri “Türk Hükümeti’nin Finlandiya ve İsveç’in Nato üyeliği” konusunda yaptığı açıklamalar nedeniyle mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşüp görüşmediğini sordu.

‘FİKİR BİRLİĞİNE VARACAĞIMIZDAN ÇOK EMİNİM’

Bunun üzerine Blinken, Çavuşoğlu ile bu konuyu konuştuğunu açıkladı. Blinken “ne Nato konuşmaları ne de Çavuşoğlu ile yaptığı özel konuşmayı karakterize etmek istemediğini” belirtti.

Blinken “Ancak şu kadarını söyleyebilirim: Finlandiya ve İsveç’in NATO’nun İttifaka katılması için çok güçlü bir destek duydum. Ve bu konuda fikir birliğine varacağımızdan çok eminim” ifadesini kullandı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğinin bir süreç olduğunu belirten Blinken, “NATO bir diyalog yeridir; tartışma yeridir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Ankara’nın isteklerinin konuşulup konuşulmadığı ve bunun gelecekte olası üyeler için bir müzakere taktiği olacağından endişe duyup duymadığı şeklindeki bir soruya ise cevap vermekten kaçındı.