ABD Senatosu Beyaz Saray’dan Trump-Erdoğan arasındaki görüşme kayıtlarını istedi

Yayın tarihi: 22 Eylül 2020 Salı 9:14 am - Güncelleme: 22 Eylül 2020 Salı 9:15 am

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brian’dan Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşme kayıtlarını talep etti.

Komitenin kıdemli üyesi Demokrat Parti New Jersey Senatörü Bob Menandez, O’Brien’e gönderdiği mektupta, ‘Trump-Erdoğan yakın ilişkisinin ABD’nin ulusal güvenliğini nasıl etkilediğine’ ilişkin bazı kayıt ve belgeleri Kongreye vermesini talep etti.

Senatör Menendez mektubunda, ‘Trump’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından CAATSA kapsamında yaptırım uygulanmasında isteksiz olduğunu, Erdoğan üzerindeki etkisinin Ayasofya’nın camiye çevrilmesi gibi adımları önlemeye yetmediğini ve Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına ilişkin tasarıya Beyaz Saray’dan gelen güçlü itiraza değiniyor.

Senatör, Trump’ın Erdoğan’ın ısrarı üzerine ABD makamlarınca yürütülen hukuki soruşturmalara müdahale ettiğine ilişkin iddialara da yer veriyor.

‘Bu örneklerin her birinde Başkan Trump’ın sergilediği duruşta ya da sessiz kalmasında, ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarının teşvik edilmesi yerine, Erdoğan’la ilişkisinin veya Başkanın Türkiye’deki şahsi çıkarlarının etkili olduğu görülüyor’ diyor.

ABD’li ünlü gazeteci Bob Woodward bir süre önce yazdığı ‘Rage-Öfke’ adlı kitabında Trump’la yapılan röportajların ses kayıtlarına da yer vermiş, ‘Başkan Trump’ın ‘Herkesin ne kadar korkunç bir adam dediği Erdoğan’la iyi anlaştığına’ ilişkin sözlerini yayınlamıştı. Gazeteci Carl Bernstein de ‘Trump-Erdoğan’ yakınlığını sorgulayan CNN’de bir makale yayınlamıştı.

Trump: Herkesin ne kadar korkunç adam dediği Erdoğan’la iyi anlaşıyorum

Menendez’in ofisinden yapılan açıklamada, Woodward ve Bernstein’ın, Trump’ın Erdoğan’la yakınlığı ve kendi kişisel çıkarları ve seçim çıkarlarına odaklanması sebebiyle siyasi manipülasyona karşı açık olduğuna ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdiği bildirildi. Menendez, mektubunda, Bob Woodward’ın Rage adlı kitabı için Başkan Trump’la yapılan röportajların ses kayıtlarından alıntılara da yer verdi.

Menendez, ‘Bu örneklerin her birinde Başkan Trump’ın sergilediği duruşta ya da sessiz kalmasında, ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarının teşvik edilmesi yerine, Erdoğan’la ilişkisinin veya başkanın Türkiye’deki şahsi çıkarlarının etkili olduğu görülüyor’ diyor.

Senatör Menendez’in 30 Eylül’e kadar Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien’dan istediği belge ve bilgiler şöyle:

‘Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmelerin tam listesi ve bu görüşmelerin tarih, saatleri. Görüşmelerin ulusal güvenlik konseyi protokolü üzerinden ayarlanıp ayarlanmadığına ilişkin bilgi.

Her görüşmede ele alınan konular ve görüşmelerde Halkbank’ın ele alınıp alınmadığına ilişkin bilgi.

Başkan Trump’ın bu görüşmeleri öncesinde hazırlanan belge ve notlar. Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı’nın söz konusu görüşmelere ilişkin aldığı eş zamanlı notların tamamı.

Görüşmelerin bilgisayar yazılımı kullanılarak hazırlanan dökümleri.

Görüşmelerin özet metinleri ve görüşmelerden sonra kamuoyuyla paylaşılan bilgi notları ve açıklamalar.

Ulusal güvenlik danışmanının da katıldığı Trump-Erdoğan görüşmelerine ilişkin hatırladıkları ya da o anda Başkan’ın söylediklerine ilişkin ulusal güvenlik danışmanı olarak yaptığı uyarı ve hatırlatmalar. (Örneğin görüşme esnasındaki bir yoruma katılıp katılmama ya da ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik tehdit teşkil edip etmediğine ilişkin uyarı ve açıklamalar)’

 

https://www.menendez.senate.gov/news-and-events/press/menendez-woodward-bernstein-reports-sound-alarm-over-trump-erdogan-relationship