ABD SBK’nın varlık satışlarını Utah’tan takip edip Türkiye’yi uyarmış

Yayın tarihi: 30 Haziran 2021 Çarşamba 8:54 am - Güncelleme: 30 Haziran 2021 Çarşamba 8:54 am

ABD’nin isteği üzerine geçtiğimiz hafta Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında Utah Federal Savcılığının düzenlediği fezleke ortaya çıktı.

 

Utah Federal Savcılığı Sezgin Baran Korkmaz hakkında fezleke ön inceleme raporu hazırlayarak 12 Mayıs’ta bakanlıklar vasıtasıyla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiği ortaya çıktı. Fezleke ön inceleme raporundaki iddiaların incelenmesini isteyen federal savcılığın ön inceleme raporu, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı kanalı ile emniyet müdürlüğüne gönderildi.

40 MİLYON DOLAR RAPORDA YER ALDI

Fezlekeye konu ön çalışma ilk bulguların arasında, Sezgin Baran Kokmaz’ın Silcolux şirketinin devri için İnan Kıraç ile 40 milyon dolar ödemesi konusunda anlaştığı ve ödeme aşamasında İnan Kıraç’ın bunu reddettiği ve SBK’ya dava açarak mahkemeden tedbir kararı aldığı tespit edildiği belirtildi.

Egemen Bağış da SBK’nın uçağını kullandı iddiası

ŞİRKETLERİ BOŞALTIYORLAR

Federal savcılığın belgelerinde SBK şirketlerinin yöneticisi olan Çağlar Şendil’in Mega Varlık şirketinin hesaplarını boşaltmak için İstanbul’da kurulu GKFX şirketi ile müşteri hesaplarını kullanmak için işbirliği yaptığının tespit edildiği ileri sürüldü.

Belgede, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının SBK şirketleri ve yöneticilerine karşı soruşturma başlatması üzerine yöneticiler Çağlar Şendil, Kamil Feridun Özkahraman, Doğa D.’nin, SBK şirketlerinin hisse ve mallarını başka Türk ve uluslararası şirketlerine devretmek için işbirliği içinde olunan şirketlerin yönetici ve pay sahipleri ile çeşitli görüşmeler yaptıkları tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

MAL VARLIĞI KAÇIRIYORLAR

Şendil’in, Unit Sigorta’nın mallarını devretmek için bir sigorta şirketinin yöneticileri ile görüştüğünün belirtildiği belgede, merkezi İspanya olan ve Türkiye’de de faaliyet gösteren bir ilaç şirketi ile görüşerek, Biofarma İlaç’ın üretimlerini oraya kaydırma ve fabrikalarının da onlara devri için hazırlıklar başlatıldığı iddia edildi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU İSTANBUL’A GÖNDERİLSİN

Borsacı Enver Ç. ile borsa işlemleri için görüşme yapıldığının tespit edildiği belirtilen belgede, iddiaların araştırılması için bir komite oluşturularak İstanbul’a gönderilmesi planlandığı kaydedildi.

İDDİANAME

SBK’nın tutuklanmasının ardından ABD’de hazırlanan iddianamede 133 milyon dolarlık kara para akladığı ileri sürülen Sezgin Baran Korkmaz’a kara para aklamak için komplo kurma, 10 adet para transferi dolandırıcılığı ve resmi kovuşturmayı engelleme suçlaması yöneltiliyor. Türkiye ve Lüksemburg’da kontrol ettiği banka hesapları üzerinden 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladığı öne sürülen Korkmaz hakkında toplamda 225 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede Kingston kardeşler ile Levon Termendzhyan’ın 2011-2016 yılları arasında, ABD Hazinesi’ne bağlı Vergi Dairesi’nin biyoyakıtlar için sağladığı vergi teşviklerinden faydalanmak için sahibi oldukları Washakie Renewable Energy ve United Fuel Supply şirketleri adına 1 milyar dolarlık sahte beyanname sunarak yaklaşık 470 milyon dolarlık haksız teşvik ödemesi aldıkları öne sürüldü.

ÇAĞLAR ŞENDİL’DEN AÇIKLAMA

Mega Varlık Yönetim A.Ş.’nin Genel Müdürü Çağlar Şendil hakkındaki iddialarla ilgili olarak açıklama yaptı:

– Haberinizde adı geçen GKFX şirketinin varlığından bile haberim olmadığı gibi böyle bir şirket ile yapılmış hiçbir görüşmem yoktur. Haberinizde adı geçen görüşme yaptığım belirtilen diğer gerçek kişiler ve kurumlar ile de hiçbir şekilde görüşmem temasım olamamıştır. 2015 yılının Haziran ayından bu yana Mega Varlık Yönetim A.Ş.’nin genel müdürü olarak görev yapmaktayım.

– Mega Varlık Yönetim A.Ş. Genel Müdürü olduğum süre boyunca faaliyetleri açısından geçirdiği tüm denetimleri, tüm işlemleri yasalara ve mevzuatlara uygun olduğu sonucu ile tamamlamıştır. Gerek MASAK tarafından düzenlenen rapor gerekse İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı soruşturma sonucunda şahsımın para aklamaya yönelik hiçbir eylemde bulunmadığına yönelik karar verilerek hakkımda takipsizlik kararı verilmiş ve bu karar kesinleşmiştir. Her profesyonel yönetici gibi görev yaptığım şirketlerin günlük işleyişlerinin idare edilmesine ilişkin olarak görevime devam etmekteyim.

Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki MASAK raporunun detayları