ABD-Rusya geriliminden ne çıkar? Washington bununla çalkalanıyor!

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 8:21 pm - Güncelleme: 18 Mart 2021 Perşembe 8:21 pm

TELE1 Washington temsilcisi Yılmaz Polat ve Prof. Dr. İkbal Dürre, TELE1 Ana Haber’de Biden’ın yaptığı Putin açıklamasını değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, Putin hakkında yaptığı açıklamada “Katil olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Biden’ın açıklamaları dünya gündemine bomba gibi oturmuştu.

YILMAZ POLAT: RUSLARA YAPTIRIM UYGULANABİLİR

Yaşanan süreci değerlendiren TELE1 Washington temsilcisi Yılmaz Polat, “Putin ile ilişkilere, Obama yönetiminden bu yana devamlı konuşuluyor. Obama’nın Başkan Yardımcısı Biden idi. Bugün yaşananları anlamak için Obama yönetimine bakmak lazım. Obama Putin ilişkileri ilk dönemde iyi gitti ama ikinci dönemde çok bozuldu. Bugün olan tartışmanın temellerini oluşturdu, bunun temelinde Ukrayna, Suriye hatta buna siber savaşları da eklemek lazım. Washington’da yaptırım yasası konuşuluyor, bazı Rus isimlere ABD’de yaptırım beklenebilir” ifadelerini kullandı.

DOÇ. DR. İKBAL DÜRRE: DİPLOMATİK BİR SKANDAL

“Bu diplomatik bir skandal. Unutmayalım ki diplomatik bir skandal. Rusya’da herkes Biden’ın Putin hakkında ne düşündüğünü biliyor. İki ülkenin çıkarlarının çatıştığı Ukrayna ve Suriye’de işler zaten daha kötüye gidecek. Rusya’da algı ilişkilerin kötüye gideceği, soğuk savaştan, soğuk barış dönemine geçileceği yönünde” ifadelerini kullandı.

RUSYA DIŞİŞLERİ: MOSKOVA-WASHINGTON İLİŞKİLERİ ETKİLENMEZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova’ya Biden’ın açıklamalarının Rusya ile ABD arasında pratikte yürütülen işbirliğini nasıl etkileyebileceği soruldu. Biden’ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Zaharova, “Birileri kabul edilemez açıklamalar yapacak ve biz de, halihazırda çıkmazda olan ikili ilişkileri bozacak mıyız? Bu mantıkla hareket etmenin kesinlikle hiçbir anlamı yok. İlişkileri bozmaya devam etmemiz, tekere çomak sokmamız veya birtakım entrikalar üretmemiz mi gerekiyor? Bu, kesinlikle bir Rus stratejisi ve taktiği değil” yanıtını verdi.