ABD, Rum Yönetimi’ne silah ambargosunu bir yıl daha uygulamayacak! KKTC ve Türk dışişlerinden tepki

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2023 Cumartesi 4:54 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2023 Cumartesi 4:54 pm

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY)’nesilah ambargosunu kaldırma kararını 1 yıl uzattı. Dışişleri Bakanlığı kararı kınayarak, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda vermiş olduğu haklı tepkiyi tümüyle destekliyoruz” dedi.

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’ne silah ambargosu uygulamama kararını 2024 mali yılı içerisinde uzatma kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı, karara tepki gösterdi.

Bakanlık’tan bugün yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“ABD’nin, 2020 Eylül ayında GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönünde karar almasının ve bu kararın kapsamını 2022 yılında genişletmesinin ardından, bu defa sözkonusu kararı 1 Ekim 2023 itibariyle bir yıllığına uzatmış olmasını kınıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda vermiş olduğu haklı tepkiyi tümüyle destekliyoruz.

ABD’nin son dönemde Kıbrıs Türk tarafının hilafına bölgede attığı çeşitli denge bozucu adımların, bu ülkenin Kıbrıs Adası’nda uzun yıllarca muhafaza ettiği tarafsız konumunu zedelediğine ve Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasına engel teşkil ettiğine KKTC ile birlikte pek çok defa işaret ettiğimizi bu vesileyle hatırlatmak isteriz.

ABD’yi, bölgedeki istikrar bakımından riskler barındıran sözkonusu politikalarını gözden geçirmeye bir kez daha davet ediyoruz. Türkiye, garantör devlet sıfatıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini ve huzurunu her daim temin etmeyi sürdürecektir”

Güney Kıbrıs, KKTC’nin yardım teklifini reddetti!

“BU HAMLE ABD’NİN SAMİMİYETİNİ BİR KEZ DAHA SORGULAMAMIZA NEDEN OLMUŞTUR”

KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklama ise şöyle:

“Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 1987 yılından beri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) uyguladığı silah satış kısıtlamaları 2020 yılında kısmen, 2021 yılında ise tamamen kaldırılmıştı. Son olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 18 Ağustos 2023 tarihli açıklamasıyla, silah ambargosunun kaldırılması kararının, 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren 2024 yılına kadar bir yıl süre ile uzatıldığı duyurulmuştur.

ABD Yönetimi’nin, tüm çabalarımıza rağmen adadaki hassas dengeleri bozma pahasına, Kıbrıs Rum tarafının silahlanmasını destekleyen tutumunun hız kazanarak devam etmesini kabul etmek mümkün değildir. Bu hamle, Rum tarafının bir çok ülkeyle askeri işbirliğini arttırdığı bir dönemde, ABD Yönetimi’nin ada ve bölge istikrarına verdiği önemle ilgili samimiyetini bir kez daha sorgulamamıza neden olmuştur. Bunun yanısıra, 17 Ağustos 2023 tarihinde ABD 6. Filosu’na bağlı USS Ramage isimli, Arleigh Burke tipi güdümlü roket destroyerinin, GKRY’nin Limasol limanına bir ‘olağan liman ziyareti’ gerçekleştirmiş olması da endişe vericidir. ABD savaş gemilerinin sözde ‘liman ziyaretleri’nin süreklilik kazanması, adada huzur ve istikrarın muhafazası bakımından kaygı verici olduğu gibi, GKRY’nin bölgedeki askeri tahriklerini teşvik eder niteliktedir.

ABD’nin her vesileyle Rum tarafı ile ‘ortaklık ve işbirliği’ kisvesi altında, savunma alanında hız kazanan kışkırtıcı adımlarını desteklemekten kaçınmaya ve ada ile bölgedeki hassas dengeleri gözetmeye bir kez daha davet ediyoruz.

Bu eylemler karşısında, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak amacıyla atılması gereken tüm adımları, her zaman olduğu gibi Anavatan Türkiye ile birlikte atmaya devam edeceğimizi yineleriz”