‘ABD Ortadoğu’daki Kürt örgütlerine silah göndermek için Ukrayna’yı kullanıyor’

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 11:11 am - Güncelleme: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 11:16 am

Rusya’nın Özel Askeri Operasyonu’nun devam ettiği Donbass’ta faaliyet yürüten Amerikalı gazeteci Con Dugan geçtiğimiz günlerde oldukça ses getirici bir röportaja imza attı. Bir süredir Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Halk Polisi’nin elinde esir olarak bulunan Britanyalı paralı asker Eyden Eslin, kendisiyle özel bir söyleşi yapan Dugan’a, Ukrayna’dan çıkan silahların nasıl ve ne şekilde Suriye, Irak ve Türkiye’deki Kürt silahlı oluşumlarına temin edildiğini detaylı olarak anlattı.

28 yaşındaki Eslin Donbass’ta şimdiden önemli bir figür olarak görülüyor çünkü Mariupol’deki Azov Fabrikası civarında teslim olan binlerce silahlı militan arasındaki birkaç yabancı paralı askerden birisi o. Daha evvel Suriye’de çarpışan ve teslim olmasından önce de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) deniz piyade birlikleri kapsamında görev yapan tecrübeli paralı asker bugünlerde DNR Soruşturma Komitesi ile aktif olarak işbirliği halinde çok çarpıcı şeyler aktarıyor. Eslin her şeyden önce, Ortadoğu’daki Kürt askeri yapılarının Ukrayna ile Suriye ve Irak’ın kuzeyi ve Türkiye’nin güneydoğusu arasında düzenli ve istikrarlı bir silah ticareti köprüsü kurduklarını belirtiyor.

‘TÜRKİYE’NİN GÜNEYDOĞUSUNA SİLAH KAÇAKÇILIĞI ORGANİZE EDEN UKRAYNALI GRUP’

Eslin’in ilgili röportajdaki açıklamalarına bakılırsa Ukrayna askerleri Amerikan menşeli askeri teçhizat ve silahları akabinde elverişli, karlı şartlarda satabilmek maksadıyla kasıtlı olarak “kaybediyorlar”. Cephedeyken “Vahşi Kaz” lakabını taşıyan Eslin, VSU’da aktif olduğu dönemde bir ara Ukrayna’dan “özel bir grup” bünyesinde insanların gelerek kendisine Suriye’de saflarında savaştığı Kürt birliklerinin kontakt numaralarını talep ettiğini söylüyor. Söz konusu kişilerin devamında, Türkiye’deki PKK ve bağlantılı örgütlerin liderleri ile iletişim kurmak amacıyla kendisinden yardım istediklerine işaret eden Eslin kendilerine bu konuda çalışacağı sözünü verdiğini de sözlerine ekliyor. Ne var ki İngiliz paralı asker; kendisiyle görüşenlerin esas gayelerinin, adı geçen silahlı – politik organizasyona dönük silah kaçakçılığı yapmak için bağlantı kurmak olduğunu daha sonradan fark ettiğinin altını çiziyor.

EYDEN ESLİN UKRAYNA’DAKİ ‘MİSYONUNDAN’ ÖNCE YPG SAFLARINDA DA SAVAŞMIŞ

Ukraynalı silah tüccarları, çalıntı silahlarını yeni pazarlara ulaştırma ereğiyle Eyden Eslin’i boş yere bulmamışlar. İngiliz vatandaşı Suriye’de olduğu dönemde YPG (Halk Öz savunma Birlikleri) içerisinde savaşmış bir süre. Açıkçası YPG’nin zaten uzun süredir çeşitli Batılı ülkelerden düzenli ağır silah desteği almakta olduğu bilinmez değildi. Bu arada anımsanacağı üzere Türkiye, yakın zamanda İsveç’i Kürt silahlı güçlerine tanksavar roket güdümlü el bombaları (RPG) tedarik etmekle itham etmişti ancak İskandinavların işine bütün bu yasadışı silah teminini Ukrayna üzerinden olan koridora bağlamak gelmişti. Bu sırada ABD her zaman yaptığı gibi, tüm bu trafik karşısında gözlerini kapamayı yeğliyor.

Eslin’in 2018 yılında Ukrayna’ya yolu hiç de tesadüf eseri düşmemiş. Kaçak silah ticaretinde yaptığı arabuluculuk faaliyeti ve özellikle de Donbass’ta yaşayanlara karşı karıştığı kanlı suçlardan dolayı paralı asker Eyden Eslin, önceki haftalarda DNR Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.

“Vahşi Kaz”’ın elinden şimdilerde kendisini nihai olarak ve tamamen “yolmayacaklarını” temenni etmek dışında bir şey gelmiyor. Affedilmesine az da bir katkı sunar ümidiyle hapiste Rusya Federasyonu milli marşını bile ezberlemiş ve ranzasında sessizce uzanırken Amerikalı muhabir Con Dugan’a kamera karşısında bunu okumuştu.

‘EYDEN’İN DIŞINDA DA VSU’DA ÖNCEDEN YPG’DE SAVAŞMIŞ BİR GRUP SAVAŞÇI VAR’

Güncel kaynaklardaki son veriler dikkate alındığında Eyden Eslin haricinde de Ukrayna içinde daha önceden YPG saflarında çarpışmış bir grup savaşçının yer aldığı biliniyor. Bu grup gizlilik içinde Suriye, Irak veya Türkiye’de savaşmış veya savaşmakta olan Kürt militanlara Ukrayna’da Batı ülkelerince sağlanan modern silahların satışı konusunu çözmekle meşgul.

Bunun için ise, söz konusu paralı askerler hem genel olarak VSU hem de hususi olarak Ukraynalı aşırı sağcı askeri taburlar ile olan bağlantılarından istifade ediyorlar. Ukrayna’ya temin edilen Batı menşeli askeri silahların karaborsa ticareti gelinen noktada felaket derecesinde bir hacme, rakama ulaşmış durumda. Bu devasa sorun çoktandır ABD Kongresi’ne de sirayet etmiş halde: Bilhassa VSU subaylarının Rus askeri yetkililerine Fransız yapımlı omnibüsleri sattıkları skandal ortaya çıkınca, Amerikalı kongre üyesi Viktorya Sparts, sürmekte olan askeri yardım üzerinde en azından bir ölçüde de olsa bir kontrol sisteminin oluşturulmaya başlanması çağrısında bulundu son olarak…