Trump’ın yeni çılgınlığı!

Yayın tarihi: 1 Şubat 2019 Cuma 4:19 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2019 Cuma 8:00 pm

Trump, yaptığı yazılı açıklama ile ABD’nin, INF Anlaşması’ndan çekilmesine açıklık getirdi.

Donald Trump, açıklamasında, “Müttefiklerimize ve dışarıdaki birliklerimize doğrudan tehdit teşkil eden füze sistemlerini gizlice geliştiren Rusya, çok uzun zamandır Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı ihlal ediyor ve bu durum cezasız kalıyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD, 6 AY SONUNDA TAMAMEN AYRILMIŞ OLACAK

ABD’nin, 2 Şubat’tan itibaren INF Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini artık yerine getirmeyeceğini vurgulayan Trump, Rusya’nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 6 aylık sürecin sonunda anlaşmadan tamamen ayrılmış olacaklarını belirtti.

“Tüm NATO müttefiklerimiz bu konuda bizi desteklemektedir. Çünkü onlar, Rusya’nın ihlallerinin meydana getirdiği tehdidi anlıyorlar.” ifadesini kullanan Trump, ABD’nin 30 yılı aşkın süredir anlaşmaya uyduğunu, fakat artık Rusya’nın sorumluluğunu yerine getirmemesine katlanmayacaklarını kaydetti.

Trump, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“Bu anlaşmayla ya da diğer anlaşmalarla bağlı dünyadaki tek ülke olamayız. Kendi askeri seçeneklerimizi geliştirmek üzere ilerleyeceğiz ve Rusya’nın, kanunsuz uygulamalarından herhangi bir askeri avantaj sağlamasına karşı çıkmak için NATO’daki ve diğer müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.”

Nükleer silahların etkili şekilde kontrolü konusunda ilgili tüm ülkelerin üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiğini belirten Trump, “Bu kriterleri yerine getiren silah kontrol müzakerelerini yapmak üzere Rusya ile temas kurmaya hazırız. Daha da önemlisi bu gerçekleşirse belki de tarihte ilk kez (Rusya ile) ekonomik, ticari, siyasi ve askeri düzeyde olumlu ilişkiler geliştirebiliriz. Bu, hem Rusya ve ABD için fantastik, hem de dünyanın kalanı için harika bir şey olurdu.” görüşünü dile getirdi.