ABD Kongresi’nde Atatürk ilkelerine ve TBMM’ye büyük destek

Yayın tarihi: 23 Nisan 2020 Perşembe 3:40 pm - Güncelleme: 23 Nisan 2020 Perşembe 6:28 pm

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’üncü yıldönümü dolayısıyla bir karar tasarısını kabul etti.

Temsilciler Meclisi, ‘Atatürk ilkeleri ve TBMM’ye verdiği desteği vurgulayarak kayda geçirdi.
Tennessee Demokrat Milletvekili Steve Cohen tarafından sunulan 3 sayfalık karar tasarısında, Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçilmez ilkeleri olan ‘ laik, demokratik’ değerleri vurgulandı.

Her paragrafta ‘ulusal bağımsızlık hareketi önderi, modern Türkiye’nin vizyoner lideri Mustafa Kemal Atatürk’e atıf yapılan tasarıda, Atatürk’ün ‘ eğemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözüne de yer verildi..

Tasarıda:

  • ‘’1- Temsilciler Meclisi demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş yıldönümünü destekler,
  • 2-Türkiye’nin demokratik kurumlarını, seçilmiş temsilcilerini ve Türk Parlamentosu’nun meşru ve kontrol fonksiyonlarına desteğini tekrarlar’’ deniyor.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında ABD’yle kesilen diplomatik ilişkilerin 1927’de Cumhurbaşkanı Atatürk ve ABD Başkanı Calvin Coolidge’ın başlattığı anlatılan tasarıda, Başkan John F. Kennedy’nin ABD kayıtlarında yer alan Atatürk’le ilgili şunları söylediği de yer alıyor:

‘’Atatürk kazandığı tarihi başarılarla 20’nci yüzyılın en büyük liderlerinden biriydi. O insan ideallerinin en üst düzeyde temsilcisiydi. Gösterdiği olaganüstü liderlik ve askeri zeka ülkesi için önce savaş meydanlarında sonra ülkesinin imarında hem maddi, hem manevi olarak vatanı için çok şey başardı.
Yenik bir imparatorluğun küllerinden modern ve eğemen bir devlet yarattı. Çok büyük bir barışsever, gerçek bir reformcu ve özgürlük meşalesi taşıyıcısıydı. Sadece kendi ulusunun değil, aynı zamanda bütün baskı altında yaşayan ulusların kalplerini kazanmıştı. Onu çok özlüyoruz demişti.’’

Öte yandan, ABD’deki Atatürkçü Türkler ‘Ulusal Eğemenlik ve Çocuk Bayramını’ coşkuyla kutluyor.

Ülkenin her tarafından kurulan sosyal medya ağıyla kutlamalar yapılıyor.
Amerika Atatürk Derneği kurucusu ve yönetim kurulu Başkanı Hüdai Yavalar, yayınladığı mesajda şunları söyledi:
‘’Atatürk’ü ölümsüz ve büyük kılan , yalnızca yaşamı boyunca gerçekleştirdikleri değil; tüm insanlığa ışık tutabilen evrensel düşünce sistemidir. Atatürk’ün düşünce yöntemi, her alanda gelişmenin ve çağdaşlaşmanın, ancak aklın ve bilimin ışığında,  gerçekleşebilecegini temel kabul etmektir.
Atatürk, laik, çagdas dünyanın örnek bir lideridir. Fikir ve düşünceleri sonsuza kadar geçerli olacaktır.  Atatürk her zaman tüm dünyada sevgi ve saygıyla anılacaktır.
Amerika Atatürk Dernegi (Atatürk Socety of Amerika) Ata’mızın barış ve insanlık felsefesini yurt dışında yaymaya gururla devam edecektir.’’