ABD Kongre üyeleri: Türkiye’de siyasi mahkumlar serbest bırakılsın

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2020 Cuma 8:45 pm - Güncelleme: 15 Mayıs 2020 Cuma 9:01 pm

Yılmaz Polat | Washington

Demokrat Parti Minnesota Milletvekili Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ilhan Omar, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya yazdığı mektupta, Türkiye’de siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istedi.

Somali asıllı  müslüman milletvekili Omar, 6 Demokrat Milletvekilinin imzaladığı mektupta, ABD Yönetimi’ni siyasi mahkumların koronavirüs salgınıyla ilgili tahliye politikalarından dışlanmadığından emin olmak için Türk hükümetine başvurmaya çağırdı.

Mektupta, Covid-19 salgınının ülkeleri derinden etkilediğine değinilerek, Johns Hopkins Üniversitesi’nin  Kontrol Panelinde, 141 bin 475 onaylı vaka ile Türkiye’yi dünyada dokuzuncu COVID-19 enfeksiyon listesinde gösterdiği belirtiliyor.

Türkiye’de geçen ay çıkarılan infaz  yasasına değinilen mektupta, 14 Nisan 2020’de Türk Parlamentosu’nun, COVID-19’un yayılmasını durdurmak için on binlerce mahkumun serbest bırakılmasına izin veren yeni bir yasa çıkardığı anlatılıyor.

Türk hükümetinin çıkardığı  infaz yasasında eşitlik ilkesine uyulmadığı belirtilen mektupta, terör ve ihanet  eylemleriyle bağlantıları olmayan gazeteciler, insan hakları savunucuları, sivil toplum liderleri ve muhalif siyasi mahkumların özellikle tahliye kapsamı dışında tutulduğu kaydediliyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olan Demokrat Parti’den altı üye, Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Türkiye’ye Koronavirüs’le mücadele kapsamında yapılacak finansal ve öteki yardımları Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yapacağı görüşmelerde bu durumun düzeltilmesi için gündeme getirmesini istedi.

Mektupta, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı’ 2019 İnsan Hakları raporuna da atıfta bulunuluyor.

Yandaş basının “başörtülü ilk Müslüman kadın üye” olarak tanıttığı, AKP lobisinin seçim kampanyasına bağışta bulunduğu siyasetçilerden biri olan Ilhan Omar, Suriye konusunda da daha önce yazdığı bir mektupta, ‘Türkiye’nin savaş suçu işleyip islemediğini’ sormuştu.

İlhan Omar, Erdoğan’ın kuzeni, TÜRKEN-USA Vakfı ve TASC (Turkish American Steering- Tyürk Amerikan Yönlendirme Komitesi) Yöneticisi Halil Mutlu ile birlikte fotoğraflarını yayınlamış, Mutlu Omar’ın seçim kampanyasına 1500 dolar bağışta bulunmuştu.

(TÜRKEN-USA- Yılmaz Polat Telgrafhane yay.)