ABD Kongre Raporu: Anketler Erdoğan’ın kaybedeceğini gösteriyor

Yayın tarihi: 9 Ocak 2023 Pazartesi 9:02 am - Güncelleme: 9 Ocak 2023 Pazartesi 9:02 am

ABD Kongre Araştırma Servisi Türkiye’yle ilgili kapsamlı bir araştırma raporu yayınladı. Türkiye’deki iç durum , 2023 seçimleri, ABD’yle ilişkiler ve dış politikanın değerlendirildiği raporda, ‘Erdoğan’ın Türkiye’yi otoriter bir biçimde yönettiği’ anlatılıyor.

Ortadoğu uzmanları Jim Zanotti ve Clayton Thomas’ın hazırladığı 67 sayfalık yeni seçilen Kongre üyeleri ve komisyonlara gönderilen raporda, ‘kamuoyu yoklamalarının seçimde Cumhur İttifakı’nın Millet İttifkı karşısında seçimi kaybedeceğini gösterdiği’ aktarılıyor, ‘CHP-İYİ Parti liderliğindeki muhalefet ittifakı Erdoğan ve müttefiki MHP’yi yenebilir’ deniyor.

Raporda ‘ülkede hüküm süren otoriter yönetimin içeride ve dışarıda eleştirildiği’ belirtiliyor. Erdoğan’ın ilk on yılında laik kesimin siyasi gücünü azaltmak için çalıştığı ve destek bulduğu kaydedilen raporda, darbe girişiminden önceki müttefiki Fethullah Gülen’le ülkeyi kutuplaştırdığı vurgulanıyor, Kürt seçmenlerin AKP’yi desteklediği sıralarda milliyetçi seçmenlere kur yapmaya başladığı anlatılıyor.

Erdoğan yönetimine Musevi asıllı ABD’li danışman

Raporda, Erdoğan’la ilgili ‘otoriter, pragmatik popülist, tarihsel olarak marjinalize edilmiş bazı grupların koruyucusu, islami ideolog ’gibi analizler yapıldığı da yazıyor.

‘İstanbul’daki Gezi Parkı’nda başlayan ülke çapındaki hükümet karşıtı protestolar, Erdoğan’la ilgili yolsuzluk iddiaları ve cumhurbaşkanı seçildikten sonra başkanlık süreci ve Erdoğan’ın gücünü artırmak için aldığı yetkilerde’ raporda yer alıyor.

DİKKAT ÇEKEN OHAL BÖLÜMÜ

Erdoğan’ın, seçimlerin Haziran 2023’ten önce yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararını henüz açıklamadığına değinilen raporda, ‘Erdoğan’ın seçimleri geciktirme potansiyeli olan olağanüstü bir hal başlatabileceğine’ dikkat çekiliyor.

Erdoğan’ın yargı ve medya üzerindeki kontrol ve etkisi nedeniyle bazı gözlemcilerin seçimin özgür veya adil olmayabileceğine dikkat çektiği belirtilen raporda, ‘Erdoğan’ın Türkiye üzerindeki geniş gücünü elinde tuttuğu’ kaydediliyor.

“AKP MHP İTTİFAKI SEÇİMİ KAYBEDECEK”

Raporda, ülkedeki ekonomik zorluklar ve siyasi gelişmeler nedeniyle kamuoyu yoklamalarının AKP-MHP ittifakının seçimi kaybedeceğini gösterdiği grafiklerle anlatılıyor.

Raporun ‘Türkiye’deki Önemli Kişilerin Profilleri’ başlıklı bölümünde de ‘Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Akşener, Bahçeli, İmamoğlu, Yavaş, Demirtaş ve Öcalan ‘ isimlerinin ingilizcede nasıl telafuz edildiği yazıyor.

Recep Tayyip Erdoğan—President (pronounced air-doe-wan)
Kemal Kılıçdaroğlu—Leader of Republican People’s Party (CHP) (kuhl-utch-dahr-oh-loo)
Ekrem İmamoğlu—Mayor of Istanbul and Possible CHP Presidential Candidate (ee-mahm-oh-loo)
Mansur Yavaş—Mayor of Istanbul and Possible CHP Presidential Candidate (yah-vahsh)
Devlet Bahçeli—Leader of Nationalist Movement Party (MHP) (bah-cheh-lee)
Meral Akşener—Founder and Leader of the Good (Iyi) Party (awk-sheh-nar)
Selahattin Demirtaş—Former Co-Leader and Presidential Candidate of Peoples’ Democratic Party (HDP) (day-meer-tosh)
Abdullah Öcalan—Founder of the PKK (oh-juh-lawn)