ABD: Kokain, Güney Amerika’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden kaçırılıyor

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2021 Çarşamba 1:12 pm - Güncelleme: 19 Mayıs 2021 Çarşamba 6:15 pm

Yılmaz Polat

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin , uyuşturucu kaçakçılığı için geçiş ülkesi olduğu ve kokainin Güney Amerika’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden kaçırıldığını bildirdi

‘International Narcotics Control Strategy Report- Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi ’ başlıklı 2021 yılı raporunda, ‘eroin, kokain ve afyonun’ genellikle Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına ve ‘amfetamin’ türü uyarıcıların (ATS) Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’daki pazarlara kaçırıldığı belirtildi.
Raporda, Türkiye’nin , Afganistan- İran üzerinden Batı Avrupa’ya yapılan uyuşturucu kaçakçılığın ana geçiş yollarından biri üzerinde yer aldığı ve Türk kaçakçıların hem eroin satışı hem de nakliyesinin yanı sıra sentetik uyuşturucuların üretimi ve kaçakçılığına sıklıkla karıştıkları anlatılıyor.
Raporda şöyle deniyor:
‘Türk makamlarına göre, 2020’nin ilk dokuz ayında yaklaşık 10 ton eroin, 280 kilo kokain, 60 metrik tondan (MT) fazla esrar yaklaşık 10 ton eroin ve yaklaşık 5,9 milyon MDMA (ecstasy) tableti ele geçirildi.
2020 yılında hiçbir Türk hükümet yetkilisi uyuşturucu kaçakçılığı veya uyuşturucu gelirlerini aklamakla suçlanmadı.’
Türk yetkililerin Türkiye’deki uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama soruşturmalarında işbirliği yapmak için ABD’nin birlikte çalışma tekliflerine olumlu yanıt verdikleri ancak genel işbirliğinin sınırlı kaldığı kaydediliyor.İşbirliğinin, Türkiye Hükümeti’nin ABD’li bir personelin resmi görevleriyle ilgili sahte suçlamalar nedeniyle mahkum etmesiyle engellendiği hatırlatılıyor. (isim verilmiyor)
( Metin Topuz ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda uyuşturucuyla mücadele görevlisi-DEA)

Sedat Peker, Fransa gündeminde: TV dizisinden daha eğlenceli