“ABD ile yaptırım krizinde Erdoğan’ın önünde iki seçenek var”

Yayın tarihi: 16 Aralık 2020 Çarşamba 11:35 am - Güncelleme: 16 Aralık 2020 Çarşamba 11:35 am

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, ABD’nin Türkiye’ye uygulanmasına karar verdiği yaptırımları yazdı ve Erdoğan’ın önünde iki seçenek olduğunu söyledi.

 

“Çok çetin bir sınavdan geçerken çıkarmamız gereken çok acı dersler de var” diyen Takan şöyle yazdı:

“AB, ABD’den böyle bir yaptırım kararı geleceğini biliyordu. Merkel akıllı davrandı… Onun için liderler zirvesinde ‘Yaptırım işini ABD’ye bırakalım o ne derse onun izinden gideriz’ demişti. Öyle de oldu!.. Akıllı siyasetçi örneği!.. Trump, 2019 ve 2020 savunma bütçe yasalarında olan CAATSA yaptırımlarını giderayak imzaladı. Trump ile Biden birbirine ne kadar düşmanmış gibi gözükse de Amerikan devletinin dış politikadaki ulusal çıkarları gereği Trump, Biden’ın elini rahatlattı, Türkiye’ye karşı koz verdi. Biden diyecek ki; ‘Yapacak bir şeyim yok. Amerikan yasası CAATSA hükümleri gereği bu yaptırımlar ancak S-400 ortadan kalkarsa kaldırabilirim'”

“ERDOĞAN’IN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VAR”

Takan yazısında şöyle devam etti:

Trump giderayak topu Tayyip Erdoğan’a attı…

Erdoğan’ın önünde 2 seçenek var;

1- Önceki söylemlerinin arkasında durup artık derhal S-400’leri aktive edecek ki bu sefer CAATSA’daki 12 yaptırım maddeleri de yürürlüğe girecek, Türk ekonomisi -İran’dan beter- komple yaptırım/ambargo sarmalına girecek…

2- S-400’leri (ABD Dışişlerinin açıklamasında belirtildiği şekliyle) ABD’nin uygun göreceği şekilde elden çıkaracak veya kullanım dışı bırakacak.