ABD hükumeti Google ile çatışacak mı?

Yayın tarihi: 22 Ekim 2020 Perşembe 9:00 am - Güncelleme: 21 Ekim 2020 Çarşamba 5:28 pm

ABD hükumeti ve Google arasında beklenen fırtına koptu. ABD seçimleri yaklaşırken, Google’ı köşeye sıkıştırma hamlesine başlayan Trump yönetimi tehditlerini hayata geçirdi.

ABD hükumeti Google için savurduğu tehditlerde ciddi olduğunu ortaya koydu. Adalet Bakanlığı Google’a anti-tekel yasalarına aykırı davrandığı için dava açtı.

1 Trilyon dolar değerindeki dev teknoloji şirketinin, özellikle reklamcılık uygulamalarında, rakiplerine karşı tekelci uygulamalar geliştirdiğini savunan hükumet bu nedenle şimdi şirketin yargılanmasını istiyor.

ABD hükumeti

Seçimlere 2 hafta kalmışken yaşanan bu gelişme, Trump hükumetinin Anti-Trump gelişmelere destek veren Google’a ceza verme girişimi olarak da görülüyor. Seçimlerde Trump kaybetse bile Trump’ın görevi bırakması aylarca vakit alacak. Biden başa geçtiğinde de Google davasına bakan hakimleri değiştirmek için yeterli vakti olamayabilir. Bu nedenle, Google’ın on milyarlarca dolarlık ceza alması mümkün. Ayrıca şirketin küçülmesi için bölünmesine dair karar da çıkabilir. Tüm bu cezalara itiraz edileceği de kesin ancak bu yasal sürecin şirketin hisselerine de etki edecek diye düşünülüyor. Seçimi Trump’ın kazanması ise Google için büyük bir yenilgi anlamına gelebilir.

Savcıların Google hakkında hazırladıkları iddianamede “şirketin piyasadaki hakim konumunu kullanarak uzun yıllardır rekabete aykırı hareketlerle monopol yapısını güçlendirdiği gözlemlenmiştir,”  ifadeleri de kullanıldı.

Bu davanın Google için tehlikelerinden biri de şirkete dünya çapında açılacak diğer davalar. Avrupa, Asya ve Avustralya’da da Google’ın tekel konumuna dair ciddi şikayetler yükseliyordu. ABD’deki davayı örnek göstererek pek çok ülkenin Google’a benzer davalar açması mümkün görünüyor.

Messenger ile Instagram birleşiyor! İlk adım atıldı!