ABD, Türkiye’de yaptırım uygulanacak 3 ismi açıkladı

Yayın tarihi: 15 Ekim 2019 Salı 8:16 am - Güncelleme: 15 Ekim 2019 Salı 11:38 am

Yılmaz Polat – Tele 1/ ABC Washington Temsilcisi

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’de yaptırım uygulanacak isimlerin yer aldığı Başkanlık Kararnamesi’ni kamuoyuna duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptırım listesine alındı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye uygulanacak yaptırımları açıklamasının ardından Başkanlık Kararnamesi ABD Hazine Bakanlığı’nın sitesinde yayımlandı. ABD Hazine Bakanlığı, yaptırımlara tabi olan üç kişinin Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu açıkladı.

Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı da yaptırım listesine alındı. Trump açıklamasında ticaret konusunda bazı düzenlemelerin ise hemen yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Trump, “Aynı şekilde, çelik için gümrük vergisi Mayıs ayı öncesindeki düzeyi olan yüzde 50’ye yükseltilecek. ABD, Türkiye ile 100 milyar dolarlık bir ticaret anlaşması yapılmasına ilişkin Ticaret Bakanlığı öncülüğünde yürütülen görüşmeleri de vakit geçirmeksizin durduracak” dedi.

Trump, yayımlayacağı Başkanlık Kararnamesi’nin ABD’nin “ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan, ateşkesin uygulanmasına engel olan, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini engelleyen, mültecileri zorla geri gönderen veya Suriye’de barış, güvenlik veya istikrara tehdit oluşturan” kişilere yönelik ek ve güçlü yaptırımlar uygulamasını da mümkün kılacağını belirtti.

Açıklamada, bu tedbirlere ilaveten, yaptırım listesine alınan kişilerle belirli işlemler içerisine girenlerin de yaptırıma tabi
olabilecekleri belirtildi. Ayrıca, yaptırım getirilenler için ya da onlar adına ciddi boyutta her türlü mali işlemi bilerek kolaylaştıran yabancı finansal kurumların da yaptırımlara maruz kalabilecekleri kaydedildi.

Ayrıca, Yabancı Varlıkların Kontrolu Dairesi’nin,(OFAC) açıklanan yaptırımların Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine zarar vermemesini sağlayacak tedbirleri almaya hazır olduğu kaydedildi.

POMPEO AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Başkan Trump’ın imzaladığı yaptırım kararnamesinin, ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na Suriye’deki eylemlerinden dolayı kişiler, kurumlar ve Türk hükümetiyle işbirliği yapanlara karşı yaptırımları değerlendirme ve uygulama yetkisi tanıdığını bildirdi.

Pompeo, ‘Başkan’ın açıkça ortaya koyduğu gibi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki adımları IŞİD’le mücadeleye ciddi ölçüde zarar veriyor ve tüm bölgenin güvenliğini tehdit ediyor. Türkiye’nin operasyonu devam ederse, giderek etkisin arttıran ve ürkütücü bir insani krizi tırmandıracak ve potansiyel anlamda felaket sonuçlar yaratacak. Bu kararname altında daha fazla yaptırımların acısını yaşamamak için Türkiye Suriye’nin kuzeydoğusundaki tek taraflı saldırısına derhal son vermeli ve ABD’yle diyaloga geri dönmeli’ dedi.