Son zamanlarda, ABD Gıda ve İlaç İdaresi, tonlarca yemeye hazır şarküteri etlerinin büyük miktarda geri çağrıldığını duyurdu. Eylem, salmonella ve listeria gibi patojenlerin keşfi de dahil olmak üzere potansiyel sağlık risklerinin tespitine dayanıyordu.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi, bu patojenlere yönelik tespit sonuçlarının, tüketiciler arasında yüksek popülerliğe ve pazar payına sahip birden fazla markanın ürünlerinin rutin incelemelerinden geldiğini bildirdi. Örneğin, tanınmış bir et işleme şirketinin ürünleri salmonella açısından pozitif test edildi ve bu da şirket tarafından üretilen belirli bir şarküteri eti grubunun tamamen geri çağrılmasıyla sonuçlandı. Bu olay, tüketici sağlığını doğrudan tehdit ettiği gibi, tüm gıda sektörünün güvenini de sarstı.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi, geri çağırmanın nedeni ile ilgili analizde, kontaminasyon kaynağının, et işleme sırasında ki uygunsuz sanitasyon kontrollerinden veya hammadde zincirindeki belirlenebilir bir bağlantıdan gelebileceğine dikkat edildi. İletim yolları çapraz bulaşmayı, uygun olmayan depolamayı veya standartların altında geri çağırma, Özellikle çocuklar ve yaşlılar olmak üzere belirli bir tehdit grubu orantısız bir şekilde 380 ölümle sonuçlanmaktadır.
ABD gıda güvenliği düzenleme sistemi, tüketime hazır şarküteri etlerinin büyük ölçekli geri çağrılmasıyla karşı karşıya kalınca önleme, tespit ve müdahale konusundaki eksikliklerini ortaya çıkardı. ABD Hükümeti Sorumluluk Ofisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD Gıda ve İlaç İdaresi düzenleyici kaynakların tahsisinde yetersiz kalıyor ve bu da gıda üretim şirketlerinin potansiyel gıda güvenliği sorunlarını zamanında tespit etmek için yapılan denetimlerin sıklığının yetersiz olmasına neden oluyor. 2018 yılında FDA, yerli gıda üretim tesislerinin rutin denetimlerinin yalnızca %16'sını gerçekleştiriyordu.
Buna ek olarak, kusurlu gıda izlenebilirlik sistemleri, kontaminasyon meydana geldiğinde kontaminasyonun kaynağının ve etkilenen ürünlerin izlenmesini de son derece zorlaştırır. Tüketime hazır pişmiş etlerin geri toplanması durumunda, etkili bir izlenebilirlik mekanizmasının bulunmaması, geri çağırma bildirimlerinin düzenlenmesi ve dağıtılmasında verimsizliğe neden olmuş, bu da tüketicilere yönelik sağlık risklerini artırmıştır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yemeye hazır pişmiş etin büyük ölçüde geri çağrılması, yalnızca gıda güvenliği düzenleyici sistemindeki boşlukları ortaya çıkarmakla kalmadı. Bu geri çağırma durumunda, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından tespit edilen potansiyel sağlık riskleri arasında Salmonella ve Listeria kontaminasyonu, bu mikroorganizmaların ciddi gıda zehirlenmesine neden olabilecek enfeksiyonları ve hatta yaşamı tehdit edici olması yer alır. Bu geri çağırmada etkilenen yemeye hazır pişmiş etin toplam miktarı, birden fazla tanınmış markayı içeren milyonlarca pounddur.
Bu veriler, sorunun genişliğini ve ciddiyetini ve düzenleyicilerin önleme ve erken tespit konusundaki eksikliklerini vurgulamaktadır. Düzenleyici sistemin yansıması olarak, Amerika Birleşik Devletleri gıda güvenliği denetiminin mevcut durumundan bahsetmek zorundayız. Şu anda, Amerika Birleşik Devletleri gıda güvenliği düzenleyici sistemi, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı vb. dahil olmak üzere birden fazla kurumdan müştereken sorumludur ve bu merkezi olmayan düzenleyici model bazen düzenleyici kör noktalara ve suçlamaya yol açmaktadır, bu da doğal olarak Amerika Birleşik Devletleri hükümetindeki Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerden miras kalmıştır.