ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japonya ve Güney Kore’deki temaslarının ardından son resmi ziyaretini Fransa’ya yaptı. Blinken Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot ile ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken toplantıda Suriye’deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Vahim tehlike, Suriye'deki Kürt dostlarımızın gözetimi altında tutulan 10 binden fazla yabancı terörist savaşçının dışarı çıkması ve DAEŞ'in yenilgiye uğratılmadan önce Suriye'de, Irak'ta sahip olduğu çok güçlü gücü yeniden oluşturması olacaktır." diyen Blinken, 20 Ocak'ta göreve gelecek olan Donald Trump yönetiminin bu kaygıları taşıyacağını söyledi.
“BÖLGESEL HALİFELİK YIKILDI”
Blinken şu ifadeleri kullandı:
"IŞİD bölgesel halifeliğini inşa etmeye çalışırken Irak ve Suriye arasında büyük bir toprak parçasını kontrol ediyordu. Ve bu halifelik, bu bölgesel halifelik yıkıldı, yenilgiye uğratıldı. Bu da Başkan Trump'ın ilk döneminde Rakka'nın geri alınmasıyla tamamlandı. Dolayısıyla bu yönetim gibi yeni gelen yönetimin de IŞİD'in çirkin yüzünü tekrar göstermesine, yeniden canlanmasına izin vermemek için çok güçlü bir ilgi göstermeye devam edeceğine inanıyorum.
Bunun kritik bir parçası da Suriye Demokratik Güçleri'nin, biz savaşçıların ülkelerine geri gönderilmesi ve ailelerinin menşe ülkelerine gönderilmesi için çalışmaya devam ederken, orada bulunan yabancı terörist savaşçıların (IŞİD mahkûmlarının) güvenliğinin sağlanması konusunda herkesin menfaatine olacak şekilde işlerini yapabilmelerini sağlamaktır."
“TÜRKİYE İLE YAKIN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine ilişkin tezlerine paralel şekilde SDG'nin yabancı üyelerinin kendi ülkelerine gitmesi için çabaların devam ettiğini ancak bunun ‘biraz zaman alacak bir süreç’ olduğunu söyledi. Blinken, konuşmasının ilgili bölümünde şu ifadelere yer verdi:
"PKK ve terörizm konusunda son derece meşru kaygıları olan müttefikimiz, ortağımız Türkiye ile de bu geçişi, bu kaygıların birçoğunun çözümünü sağlayacağını düşündüğüm bir şekilde yönlendirmek için çok yakın bir şekilde çalışıyoruz, Suriye Demokratik Güçleri'nin zaman içerisinde Suriye ulusal güçlerine entegre edilmesi, bu gücün yabancı üyelerinin kendi ülkelerine gitmesi, petrol, sınırlar ve benzeri konulardaki sorunların çözülmesi de dâhil olmak üzere... Ancak bu biraz zaman alacak bir süreç."
ABD Başkanı Joe Biden, koltuğunu 20 Ocak’ta Donald Trump’a devredecek.