ABD Dışişleri Bakanı Blinken’den İran ile nükleer anlaşmaya yeşil ışık
Yayın tarihi: 19 Şubat 2021 Cuma 1:34 am - Güncelleme: 19 Şubat 2021 Cuma 1:34 amABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran ile nükleer anlaşma konusunu müzakere etmeye hazır içinde olduklarının sinyallerini verdi.
2015 yılında İran ile imzalanan, önceki ABD yönetiminin tek taraflı olarak çekildiği ve nükleer anlaşma olarak da bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) yeniden hayata geçirilmesine ilişkin tartışmalar sürüyor.
Reuters’ta yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken; Fransız, Alman ve İngiliz meslektaşlarıyla dün düzenlediği ortak toplantıda, İran’ın anlaşmaya tam olarak uyması durumunda ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin anlaşmaya geri döneceğini söyledi.
İRAN TAAHÜTLERİNE UYARSA ABD DE AYNISINI YAPACAK
Yayınlanan ortak bildiride, “Bakan Blinken, Başkan Biden’ın da dediği gibi, İran’ın KOEP kapsamındaki taahhütlerine sıkı bir şekilde uyması halinde, ABD’nin de aynısını yapacağını ve bu amaçla İran’la müzakerelere girmeye hazır olduğunu yineledi” ifadelerine yer verildi.
Bununla birlikte Londra, Paris ve Berlin de Biden’ın İran’la tekrar diplomasi yoluna girme niyetini memnuniyetle karşıladı.
Ancak İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ilk adımı Washington’un atması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan Reuters ajansının Fransız bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberine göre de Washington, P5+1 ülkelerinin de katılımıyla düzenlenecek ortak bir toplantıda Tahran ile anlaşmayı müzakere etmeye hazır.
Kaynak, ayrıca İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UEAEK) kısa süreli denetimler yapma yetkisi veren ek protokolü askıya alma kararını sürdürmesi durumunda ‘sert bir tepki’ ile karşılaşacağını belirtti.
NÜKLEER ANLAŞMA
Sözgelimi anlaşma, İran’ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015’te imzalanmıştı.
Donald Trump’ın yönetime gelmesiyle Washington anlaşmadan çekilmiş ve İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.
Anlaşmanın diğer taraflarından Washington’ı durdurmasını isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran, Temmuz 2019’da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak’ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.