ABD, Covid-19 test kitinin evde kullanımına izin verdi

Yayın tarihi: 18 Kasım 2020 Çarşamba 12:20 pm - Güncelleme: 18 Kasım 2020 Çarşamba 12:20 pm

ABD’de, 30 dakikada sonuç veren koronavirüs (Covid-19) test kitinin evde kullanımına izin verildi. Testi geliştiren Lucira Health ise, kitin 50 dolardan daha az bir fiyatla satışa çıkaracaklarını açıkladı.

Toplamda 11 milyondan fazla yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının görüldüğü ABD’de birçok bölge salgınla mücadele etmek için yeni kısıtlamalar getirirken, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), evde uygulanabilen tanı kitine onay verdiklerini duyurdu.

Sputnik’in aktardığına göre, kullanımının ilk başta sınırlı olacağı ve reçeteyle verileceği kaydedilen kitin doktorların ofisinde ve diğer test alanlarında da kullanımına müsaade edildiği aktarıldı.

14 YAŞ SINIRI

Test için kullanıcının burundan örnek alması ve taşınabilir bir cihaz şeklinde tasarlanan kitin içine koyması, test kitini kullanacak kişinin 14 yaş ve üzerinde olması gerekiyor . Test sonucu cihazın ekran şeklinde ışıklandırılmış bir bölümünde gösteriliyor. Bugüne kadar FDA, 300 civarı test kitini onayladı. Söz konusu kitlerde testlerin büyük çoğunluğunun bir sağlık personeli tarafından burundan örnek alınarak laboratuvar ortamında yapılması gerekiyor.

FDA: EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR HIZ

FDA Komiseri Stephen Hahn, sosyal medya hesabından, “Koronavirüse yanıt vermek için eşi benzeri görülmemiş bir hızı sergilemeye devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Hahn, “FDA, insanın evde kendi yapabildiği ve sonuç alabildiği ilk Kovid-19 test kitini onayladı. Bu, test erişimini genişletmeye yönelik yaptığımız taahhüttün altını çizen önemli bir gelişme” ifadesini kullandı.

​FDA yetkililerinden Jeff Shuren “Şimdi Kovid-19 bulaşmış olabilen Amerikalılar, (test) sonuçlarına göre kendilerini ve etrafındakileri korumak için hemen harekete geçebilecek” ifadesini kullandı.

LUCİRA HEALTH: 50 DOLARDAN DAHA AZ FİYATLA SATIŞA SUNULACAK

Testi geliştiren Lucira Health ise, test kitinin uygun maliyetli olacak şekilde tasarladıklarını ve 50 dolardan daha az bir fiyatla satışa çıkarmayı planladıklarını açıkladı.