ABD Çin’in dev teknoloji şirketlerine politik eziyet mi yapıyor?

Yayın tarihi: 18 Şubat 2020 Salı 9:28 am - Güncelleme: 18 Şubat 2020 Salı 9:28 am

 Apple’ı tahtından indirmek üzere olan Huawei’ye karşı 16 yeni suçlama getiren ABD’ye karşı Huawei’den cevap gecikmedi. Çin’in teknoloji devi Huawei ABD Adalet Bakanlığı’nın “ politik eziyet ” yaptığını dile getirdi. ABD’nin hedef aldığı Çinli şirketler arasında sadece Huawei bulunmuyor. DJI, ZTE gibi şirketler de ABD’nin hedefinde.

ABD Çin’in dev teknoloji şirketlerine politik eziyet mi yapıyor? Ancak en ağır baskıyı Huawei görüyor. Yöneticileri Çin dışında yolculuk ederken ABD’nin isteğiyle tutuklanan Huawei, ABD tarafından Çin casusu olarak nitelendiriliyor. Bu görüşe Avrupalı devletler katılmasa da ABD iddiasında ısrarcı.

Huawei için 16 yeni suçlama getiren ABD Adalet Bakanlığı, bu suçlamaların ardından Huawei’yi ABD mahkemelerinde mahkum ettirmeyi hedefliyor. Ardından ise Huawei’yi ambargo altına alınan şirket ilan etmesi ve Huawei ile iş yapan şirketlere de zorlayıcı yaptırımlar getirmesi olası görülüyor. Huawei, şirket hakkında öne sürülen 16 suçlamanın geçmişte yaşanmış ve mahkemelerde veya adli süreçlerde çözülmüş olaylar olduğunu da hatırlatıyor.

Huawei, yeni gelişmeler üzerine şimdi tüm bu sürecin politik bir eziyet olduğunu açıkladı. ABD hükumetinin, Çin ile başa çıkamadığı ticari rekabette Çin şirketlerini batırmaya çalıştığını dile getiren Huawei, bu eziyete boyun eğmeyeceklerini de vurguluyor.

Huawei, Google tarafından kesilen Android desteği yerine, kendi işletim sistemini ve hatta uygulama pazarını da oluşturmak için yoğun bir çalışma yapıyor.

Huawei Band 4 ile hem spor yapın hem de sağlıklı uyuyun

Peki siz ne düşünüyorsunuz? ABD iddialarında haklı olabilir mi? Yoksa Çin’in en büyük şirketlerinden birini gerçekten batırmak için özel bir kumpas mı kuruluyor?